موضوع کتاب درباره‌ی چیه؟ قراره متوجه بشی که چطور بحران‌ها شخصی و اجتماعی باعث پیشرفت‌های قابل‌توجهی میشن

باد، شعله‌ی شمع رو خاموش می‌کنه، اما وقتی همون باد به‌سمت زبانه‌های آتیش حرکت کنه، باعث شعله‌ورترشدنِ آتیش میشه.

عامل ثابته؛ اما چرا دو نتیجه‌ی کاملا متفاوت رقم می‌خوره؟ چرا آتیش به یه عامل ثابت، دو واکنش کاملا متفاوت نشون میده؟ اصلا بذار اینطوری بپرسم؛ به‌نظرت نقطه‌ی مقابلِ «شکنندگی» چیه؟

خیلی‌از آدما به‌اشتباه فکر می‌کنن که نقطه‌ی مقابلِ شکنندگی، چیزیه که «قوی» یا «محکم» باشه؛ اما این جواب درست نیست.

نقطه مقابل لیوانی که با زمین‌خوردن می‌شکنه، لیوانی نیست که نمی‌شکنه، بلکه اون لیوانِ فرضی و خیالیه که با زمین‌خوردن قوی‌تر میشه. درواقع متضادِ «شکننده»، «قوی» یا «محکم» نیست؛ بلکه چیزی به‌اسم «پادشکننده» هست.

مفهوم «پادشکنندگی» در جای‌جای زندگیِ ما وجود داره؛ منتها تا الان خودمون متوجهش نبودیم.

برخلاف مفهومِ «شکنندگی»، «پادشکنندگی» رو در هیچ وسیله‌ی ساختِ دستِ بشر نمی‌تونیم ببینیم. درواقع این مفهوم بیشتر روی فرایندها اثر می‌ذاره.

جنبش‌های آزادی‌خواهانه‌ای که سرکوب میشن، بدنی که در مقابل تمرینات سخت و طاقت‌فرسا قراره می‌گیره و شکست‌هایی که در زندگی تجربه می‌کنیم، همگی در یه نقطه با هم اشتراک دارن. همه‌ی این اتفاقات در دسته‌ی «پادشکننده» قرار می‌گیرن؛ یعنی درست مثل همون مثال آتیش و باد، نه‌تنها در برابر شوک و موقعیتِ سخت ضعیف‌تر نمی‌شن، بلکه قوی‌تر میشن و شعله‌ورتر میشن. به‌همین‌ترتیب، جنبشی که سرکوب میشه، قوی‌تر از قبل میشه، بدنسازی که ماهیچه‌هاش رو در معرض فشارِ وزنه‌ها قراره میده، درنهایت ماهیچه‌های قوی‌تری می‌سازه و شکست‌هایی که درطول زندگی تجربه می‌کنیم درنهایت تاب‌آوریِ ما رو بالاتر می‌برن.

این کتاب درباره‌ی قانونی هست که روی زندگی همه‌ی ما سایه انداخته، اما متوجه‌ش نیستیم، و من، یعنی نسیم نیکولاس طالب به‌عنوان نویسنده‌ی این کتاب قصد دارم بهت نشون بدم که سختی‌ها، عدم‌قطعیت‌ها و پستی‌بلندی‌هایی که در جنبه‌ی فردی، خانوادگی و اجتماعی تجربه می‌کنی، چطور باعث قوی‌ترشدنِ خودت، خانواده‌ت و جامعه‌ت میشه.

توی خلاصه کتاب «پادشکننده» چکیدا بهت یاد میده که:

  • چرا اجزای تشکیل‌دهنده‌ی یه سیستم پادشکننده باید شکننده باشن؟
  • چرا محیط آروم برای اقتصاد سمه؟
  • مسئله‌ی بوقلمون چیه؟