موضوع کتاب درباره‌ی چیه؟ بالاخره می‌فهمی که مغز و فرهنگ، چطوری احساسات رو می‌سازن

خیلی‌ها فکر می‌کنن که احساسات یه نیروی درونیه و فقط از درون اون‌ها شکل می‌گیره و بعد بیرون می‌زنه. درسته که احساسات از درون به بیرون میان؛ ولی این دلیل نمی‌شه که بگیم اون‌ها به‌صورت پیش‌فرض تویِ ذات خود انسان هستن و عوامل بیرونی روی اون‌ها تأثیر نمی‌ذاره.

ممکنه انیمیشن Inside Out رو دیده باشی. این انیمیشن داستان جالب و البته روان‌شناسانه‌ای داره که بر پایه‌ی فرهنگ و باورهای خیلی از جوامع نوشته شده. داستان انیمیشن درمورد یه دختربچه‌س که از خونه‌ی جدیدشون خوشش نمیاد. تویِ ذهن این دختربچه، پنج‌تا شخصیت مختلف زندگی می‌کنن که هرکدوم از اون‌ها، نماینده‌ی یه احساس هستن. این پنج شخصیت به‌ترتیب خشم، شادی، ترس، غم و نفرت هستن که روی کارها و رفتار دختربچه تأثیر می‌ذارن و یه‌جاهایی اون‌ها دختربچه رو کنترل می‌کردن. این انیمیشن می‌خواد بگه که احساسات درونی، چیزهایی هستن که به‌صورت ذاتی وجود دارن و روی رفتار آدم تأثیر می‌ذارن و باعث میشن آدم کارهای مختلفی بکنه.

خیلی از ما هم درمورد احساسات تفکر مشابهی داریم. ما فکر می‌کنیم که احساسات ما یه چیز ذاتی هستن و از دنیای بیرون متمایز هستن و گاهی باید به اون‌ها اجازه بدیم که خودشون رو بروز بدن و گاهی هم افسار اون‌ها رو دستمون بگیریم.

ولی این یه تفکر کاملاً اشتباهه. مغز و فرهنگ، احساسات رو می‌سازن. این نکته‌ی خیلی ریز و پیچیده‌تری نسبت به تعریف‌های پیش‌فرض ما از اون‌هاست. من تویِ این کتاب می‌خوام تو رو با داستان واقعی احساسات و ماجرای اون‌ها آشنا کنم.

تویِ خلاصه کتاب «هیجانات چگونه ساخته می‌شوند؟» چکیدا بهت یاد میده که:

  • چرا دیدگاه رایج درمورد احساسات به احتمال زیاد اشتباهه؟
  • چرا سرمایه‌گذاری شرکت‌های فناوری روی سیستم‌های تشخیص احساسات یه کار بی‌معنیه؟
  • فرهنگ تاهیتی چطوری غم رو توصیف می‌کنه؟