موضوع کتاب درباره‌ی چیه؟ درمورد نحوه‌ی شکل‌گیری جنبش‌های توده‌ای چیزهای زیادی یاد می‌گیری و متوجه میشی که چرا فقط تعداد کمی از اون‌ها باعث تغییرات پایدار میشن و بقیه‌شون فقط هرج‌ومرج و ویرانی به‌دنبال دارن

از هر نظر که فکر کنی، قرن بیستم یه قرن شلوغ بود؛ اصلاً هم فرقی نمی‌کنه که از دستاوردهای علمی بخوایم حرف بزنیم یا سیاسی یا حتی جنگ‌های نظامی. کلاً قرن بیستم واقعاً عجیب بود و البته به‌درست یا اشتباه، سرنوشت خیلی از ما رو تعیین کرد. توی قرن بیستم، تغییرات سیاسی زیادی رخ دادن و جنبش‌های توده‌ای زیادی هم به‌وجود اومدن. توی قرن بیستم، میلیون‌ها نفر چکمه و یونیفرم پوشیدن و به‌طرف کمونیسم، نازیسم، استالینیسم و بقیه‌ی دکترین‌ها راهپیمایی کردن و هرکدوم هم ادعا می‌کردن که بهتر از بقیه راه سعادت رو بلدن و می‌خوان آینده‌ی بهتری برای «خلق» بسازن.

درسته که هرکدوم از جنبش‌های توده‌ای بر اساس ایده‌ها و دکترین‌های مختلفی استوار بودن؛ ولی همه‌ی اون‌ها نقاط مشترک زیادی دارن. به‌عنوان‌مثال، همه‌شون باور داشتن که یه آینده‌ی بهتر چیزیه که امکان‌پذیره یا یه رهبر قوی می‌تونه نارضایتی توده‌ها رو به رضایت جمعی تبدیل کنه. همه‌شون هم یه دشمن آشکار برای خودشون ساخته بودن. در واقع این‌ها سنگ‌بنای هر جنبش توده‌ای به‌شمار میرن.

بااین‌وجود، جنبش‌های توده‌ای تفاوت‌هایی هم با هم داشتن. بعضی از جنبش‌های توده‌ای واقعاً دنیا رو به‌سمت مسیر بهتری هدایت می‌کنن؛ ولی از طرفی هم تعداد زیادی از اون‌ها باعث هرج‌ومرج و ویرانی میشن. اگه می‌خوای با تفاوت‌های بین جنبش‌های توده‌ای آشنا بشی، تا آخرِ این کتاب با من همراه باش.

توی خلاصه کتاب «مرید راستین» چکیدا بهت میگه که:

  • چرا همه‌ی جنبش‌های توده‌ای به یه رهبر قوی و مقتدر نیاز دارن؟
  • چرا جنبش‌های توده‌ای مثل گیاه هستن؟
  • چرا انقلاب‌های فرانسه و آمریکا تا حد زیادی موفق بودن؟