موضوع کتاب چیه؟ داستانی خیالی که نشون میده چطور انقلابات و خواسته‌های مردم دزدیده میشن

در دوران روسیه‌ی تزاری، ایوان دیمیتریویچ، ناشر نامدار روسیه بود که کتاب‌ها رو با قیمت ارزونی تولید می‌کرد. این ناشر برای این که قیمت رو پایین نگه داره، از حقوقِ حروفچین‌ها میزد و درنتیجه دستمزد کمی رو بهشون پرداخت می‌کرد.

حروفچین‌ها به‌ازای هر ۱۰۰۰ کلمه، دستمزد مشخصی رو دریافت می‌‌کردن؛ اما نکته اینجا بود که ناشر نقطه، ویرگول و بقیه‌ی علائم نگارشی رو حساب نمی‌کرد و بابتشون دستمزد نمی‌داد.

تابستان ۱۹۰۵، کارگرانِ حروفچین اعتصاب کردن. خواسته‌ی این کارگران خیلی ساده بود؛ اینکه نقطه و علائم نگارشی هم در حقوقشون محاسبه بشه؛ اما اتفاق مهم جایی رخ داد که کارفرما به این خواسته تن نداد؛. درنتیجه اعتراضات گسترده‌تر شد تا در ادامه خیاط‌ها و بقیه‌ی اصناف هم همراه بشن. موج اولِ انقلاب اینطوری شکل گرفت که درنهایت باعث شد تا گروه‌های بیشتری حق‌خواهی بکنن و درنهایت انقلاب اکتبر ۱۹۱۷ رقم بخوره.

انقلاب اکتبر ۱۹۱۷ با شعار عدالت و برابری همگانی و آزادی از دست سرمایه‌داری برپا شد؛ اما درنهایت اون چیزی که رقم خورد، فقر و بی‌عدالتی همگانی و قدرت در دست عده‌ای محدود بود. 

تمام خواسته‌ها مردم دزدیده شدن؛ اما آیا میشه گفت که مردم روسیه فریب خوردن؟ ابدا. همونطور که چکیدا پیش‌تر توی کتاب «در برابر استبداد» از قول لِشِک کولاکفسکی توضیح داد، «در عالم سیاست اینکه بگویید فریب خورده‌اید، بهانه‌ی خوبی نیست!‍»

جریانات استبدادی همگی در نشونه‌ها مشابه هم دیگه هستن و تشخیص این نشونه‌ها فقط ذهن و نگاه باز و به‌دور از تعصب نیاز داره.

کتاب قلعه حیوانات در قالب یه داستان تمثیلی، انقلاب روسیه و دزدیده‌شدنِ خواسته‌های مردم رو نشون میده. این کتاب یکی‌از مشهورترین آثار سیاسی تاریخ هست که روایت جذاب و ساده، اما به‌شدت مهم و پرمغزی داری.

در ادامه‌ی خلاصه کتاب قلعه‌ی حیوانات، چکیدا برات میگه که:

  • حیوانات چطور انسان رو از مزرعه بیرون کردن؟
  • خوک‌ها چطور انقلاب حیوانات رو دزدیدن؟
  • چطور انقلاب حیوانات نتونست آزادی و عدالت رو برای حیوانات به‌ارمغان بیاره؟