علیرغم همه‌ی پیشرفت‌ها، انسانِ امروزی بیشتر از هر زمان دیگه‌ای احساس تنهایی، ناراحتی و نارضایتی می‌کنه. امروز نرخ خودکشی بیشتر از هرزمان دیگه‌ای هست، آمار افسردگی در صعودی‌ترین حالتِ ممکنش قرار داره و عده‌ی زیادی در پیداکردن معنا و هدف زندگی خودشون ناتوان هستن. درچنین شرایطی، رواقیون ازطریق فلسفه‌ی رواقی‌گری، فلسفه‌ای رو طراحی کردن که انگار دقیقا برای همین امروز طراحی و ساخته شده.

فلسفه رواقیون به آدما کمک می‌کنه تا به انسان بهتری تبدیل بشن، والدین بهتری باشن و در کار هم عملکرد حرفه‌ای‌تری داشته باشن.

درطول تاریخ، پادشاهان و رهبران زیادی از فلسفه‌ی رواقی‌گری الهام گرفتن. رواقیون میراثی رو از خودشون به‌جا گذاشتن که از شاه و رئیس‌جمهور و هنرمند و نویسنده و کارآفرین گرفته تا کارمند و کارگر و دانشجو بتونن ازش استفاده کنن.

مارکوس اورلیوس، فردریک کبیر، جرج واشنگتن، توماس جفرسون و تئودور روزولت تنها تعداد معدودی از افراد نام‌آشنایی هستن که تحت‌تاثیر فلسفه رواقیون قرار گرفتن.

با‌این‌حال احتمالا درباره‌ی این فلسفه سوالات بیشتری داری که تا اینجا اومدی. در ادامه با تشریح مفهوم فلسفه رواقیون و معرفی بهترین کتاب های رواقیون می‌تونه به درک درستی از این فلسفه کاربردی برسی.

رواقی‌گری و فلسفه رواقیون چیست؟

لُب کلام رواقیون تاکید بر انتخاب‌های ما آدما هست. درواقع قوه‌ی اختیار و انتخاب تنها ابزاری هست که ما رو از سایر موجودات جدا می‌کنه و ازنظر رواقیون، بقیه‌ی چیزها ارزش چندانی نداره.

اپیکتتوس، استاد رواقی‌گری جمله‌ی جالبی داره:

«انسان شکست‌ناپذیر چه کسی است؟ کسی که هیچ‌چیزی خارج از دایره‌ی انتخابش او را برآشفته نکند.»

اصل اساسی این مکتب هم دقیقا همینه. رواقیون می‌گفتن که هرچقدر تاثیرپذیری آدم از اتفاقات و حوادث بیرونی خودش کمتر باشه، زندگی بهتر و سعادتمندتری رو هم تجربه می‌کنه.

درواقع هدف اصلی مکتب رواقی‌گری اینه که آدما این توانایی رو داشته باشن که موقع روبه‌روشدن با اضطراب‌ها، دردهای طاقت‌فرسای زندگی و به بیان دیگه، اتفاقاتی که از حیطه‌ی اختیار خارج هستن، شجاعت به‌خرج بدن و آرامش خودشون رو حفظ کنن و مشکلات رو به‌عنوان بخش جدایی‌ناپذیر از زندگی انسان بپذیرن.

در فلسفه‌ی رواقی‌گری، شکرگذاربودن هم اهمیت خیلی زیادی داره. رواقیون باور داشتن که تنها درصورت شکرگذاربودن، آرامش ذهنی برای فرد ممکن میشه.

تفکر رواقی می‌تونه تو رو توی مسیرِ درست نگه داره. فلسفه‌ی رواقی بهت یاد میده که توی زندگی میانه‌رو باشی؛ یعنی اینکه نه زندگی مرتاضانه داشته باشی و نه به‌دنبال لذت‌گرایی و سرخوشی بیش‌ازحد بری. رواقیون توی همه‌ی کارها میانه‌رو هستن و زندگی متعادلی دارن.

یه فرد رواقی از غذا و همنشین خوب حسابی لذت‌ می‌بره؛ ولی همیشه به این لذت‌ها وابسته نیست. توی دنیای مدرن و مادی امروزی، رواقی‌ها معتقدن که نباید به این کالاهای مصرفی که شادی کوتاه‌مدتی رو برات ایجاد می‌کنن، دل ببندی؛ بلکه باید خوشبختی و شادی رو در درون خودت پیدا کنی.

رواقیون چه کسانی بودند؟

رواقیون چه کسانی بودند؟

رواق به ایوان یا بالکن‌های قدیم می‌گفتن که آدما اونجا جمع می‌شدن و راجع‌به موضوعات جدی باهم‌دیگه بحث می‌کردن. وقتی از این آدم‌ها پرسیده میشد که به کجا می‌رین، می‌گفتن رواق؛ و به‌خاطر همین بود که اسم رواقیون باب شد.

یونانی‌ها اولین تمدنی بودن که تونستن حکمت و راهنمای جامعی برای پاسخ‌دادن به خیلی از سوالات و حالت‌های انسانی پیدا کنن. از ۲۵۰۰ سال پیش، مکتب‌های فلسفی توی یونان رواج پیدا کرد. خیلی از فلاسفه دنبال جواب به سوالات بی‌اهمیتی بودن؛ سوالاتی مثل «چند فرشته می‌تونن روی نوک سوزن برقصن؟» یا به‌قول افلاطونی‌ها «اول مرغ وجود داشته یا تخم‌مرغ؟»

رواقی‌گری، یه فلسفه‌ی کاملا متفاوته. این مکتب فلسفی حدودا اوایل قرن سوم میلادی و توی آتن تاسیس شد و دغدغه‌ش، دغدغه‌های زندگی روزمره بود.

تمام چیزی که ما از رواقیون می‌دونیم، براساس متونی هست که از ۳تا روشن‌فکر بزرگ که توی امپراطوری روم زندگی می‌کردن، به‌دست اومده. آثار این متفکران اینا هستن:

– دست‌نوشته‌ها و سخنرانی‌های اپیکتتوس؛ برده‌ی مشهوری که آزاد شد
– نامه‌های شخصی سِنِکای جوان؛ نمایشنامه‌نویس و فیلسوف رواقی
– مجموعه مقالات و یادداشت‌های تامل‌برانگیز مارکوس آئورلیوس؛ یکی‌از امپراطورهای رومِ باستان

اولین پیش‌شرط هر فلسفه‌ای، هوشمندی و روشن‌اندیشیه. توی فلسفه‌ی رواقی، داشتنِ تفکر روشن با خودارزیابی شروع میشه.

اپیکتتوس، استاد بزرگ رواقی قرن دوم قبل‌ازمیلاد، توی سخنرانی‌هاش مستقیما به این موضوع پرداخته بود. اپیکتتوس می‌گفت ما زمانی تبدیل‌به فیلسوف واقعی می‌شیم که اول همه‌ی عقاید پیش‌فرضمون رو بررسی کنیم و بعدش تمام احساسات، باورها و حتی کلماتی رو که درطول روز استفاده می‌کنیم، زیر سوال ببریم و به چالش بکشیم. باورِ اپیکتتوس این بود که فقط با انجام این‌جور کارا می‌تونیم قوه‌ی تجزیه‌و‌تحلیل ذهنمون رو فعال نگه داریم.

رواقیون چه اهدافی را در زندگی دنبال می‌کنند؟

رواقیون چه اهدافی را در زندگی دنبال می‌کنند؟

رواقیون به‌دنبال فضیلت و آرامش هستن و معتقدن که این دو هدف، مهم‌ترین اصول برای داشتنِ یه زندگی خوبه.

اول از همه می‌خوام فضیلت و پرهیزکاری رو برات توضیح بدم. شاید چیزی که امروزه خیلی از افراد با شنیدن کلمه‌ی پرهیزکاری به ذهنشون میاد با معنای واقعیش فرق داشته باشه. پرهیزکاری به‌معنای زندگی‌کردن مثل مادر ترزا نیست؛ بلکه ازنظر رواقیون، زندگی بافضیلت یعنی زندگی‌کردن توی مسیری که به‌خاطرش به این دنیا اومدیم.

برای اینکه بفهمی چطور انسان بافضیلتی باشی، اول باید این واقعیت رو درک کنی که ما آدما برعکس موجوداتِ دیگه، قوه‌ی تعقل داریم و از اون‌جایی که موجوداتی اجتماعی هستیم، نسبت‌به هم مسئولیم؛ پس وقتی می‌بینی که رفتارهات نه‌تنها روی خودت بلکه روی اطرافیانت هم تاثیر می‌ذاره، باید کنترلش رو به‌دست بگیری. پرهیزکارانه زندگی‌کردن یعنی اینکه به پدر و مادرت احترام بذاری و با دوستانت و کسایی که باهاشون زندگی می‌کنی، مهربون باشی.

دومین هدف، داشتنِ آرامشه. آرامش توی فلسفه‌ی رواقیون به‌این معنا نیست که آدم منفعلی باشی و هیچ توجه و حسی به اطرافت نداشته باشی؛ بلکه آرامش با دوری‌کردن از احساسات منفی به‌دست میاد که درنهایت به قدرتمندشدن احساسات مثبت منجر میشه.

آرامش توی این مفهوم، ارتباط نزدیکی با فضیلت داره. برای رسیدن به فضیلت باید از قوه‌‌ی تفکرت استفاده کنی. برای رسیدن به یه وضعیت پایدار و آرومِ ذهنی هم باید دقیقا همین کار رو بکنی. رسیدن به آرامش و یه زندگی خوب یعنی می‌تونی کنترل خودت رو توی دست بگیری و اجازه ندی که احساسات روت تاثیر بذارن یا بخوان عقلت رو از کار بندازن.

مثلا اگه یه فرد رواقی توی ترافیک سنگین گیر کنه و از این وضعیت عصبانی بشه، نباید اجازه بده که خشم، کنترلش رو به‌دست بگیره و روش تاثیر بذاره. این فرد رواقی می‌فهمه که عصبانیت ناشی از ترافیک، یه چیز کاملا بیهوده هست و نباید بهش اعتنایی کنه. درعوض وضعیت و شرایطی رو که ممکنه تحریکش کنن، شناسایی می‌کنه و از توانایی‌های ذهنیش واسه آروم‌کردن خودش بهره می‌بره.

اعتقادات و اصول رواقیون

اعتقادات و اصول رواقیون در زندگی

اعتقادات و اصول رواقیون از ۴ اصل تشکیل شده:

  • شجاعت
  • میانه‌روی
  • عدالت
  • حکمت

این ۴ اصل در فلسفه‌ی رواقیون مهم‌ترین چیزا هستن؛ اما معنی هرکدوم از این اصول چیه؟

شجاعت

شجاعت از اصول چهارگانه رواقیون و رواقی گری

سِنِکا، یکی‌از بزرگترین فیلسوفان رواقی درباره‌ی شجاعت جمله‌ی جالبی رو داره. سنکا میگه: «اگر درطول زندگی‌‌ات، هرگز فشار نیروی مخالفی را احساس نکردی، نه‌تنها بقیه، بلکه خودت هم هیچگاه به درک درستی از توانایی‌هایت نخواهی رسید.»

دنیا می‌خواد ازطریق مشکلاتی که برای ما به‌وجود میاره، به درک درستی از توانایی‌های ما برسه و نحوه‌ی مواجهه‌ی ما با این مشکلات، چیزیه که باعث میشه دید دنیا و مردم نسبت‌به ما تغییر کنه.

رواقیون تاکید می‌کنن که این مشکلات رو ابدا نباید به‌چشم تراژدی و ناراحتی دید؛ چون‌که این مشکلات، سراسر فرصت هستن. منظور از شجاعت، دقیقا همین نوع نگاه به مشکلات هست؛ یعنی اینکه آیا من شجاعت ایستادگی دربرابر اون‌ها رو داریم و به راه‌حل فکر می‌کنیم یا اینکه خیلی زود پا پس می‌کشم و از اهدافم کوتاه میام.

میانه‌روی

میانه روی و اعتدال از اصول چهارگانه رواقیون و رواقی گری

میانه‌روی یعنی انجام کارِ درست، در زمان درست و به مقدار درست.

رواقیون همیشه اعتدال رو به‌عنوان شاخصه‌ی مهمی در زندگی معرفی کردن. چه در کسب درآمد و چه در کسب فضیلت، میانه‌روی و اعتدال موضوعی هست که رواقیون بارها بهش اشاره کردن؛ بنابراین حتی در مسیر خوب مثبتی مثل کسب فضیلت هم همیشه با جنبه‌ی اعتدال رو رعایت کرد.

عدالت

عدالت از اصول چهارگانه رواقیون و رواقی گری

مفهوم عدالت در فلسفه رواقیون یعنی اینکه ما بتونیم در شرایط سخت، کار درست رو انجام بدیم.

برای رواقیون، هیچ‌چیزی بالاتر از عدالت و رفتار عادلانه تعریف نمی‌شه. مارکوس اورلیوس، امپراطورِ رواقیِ روم باور داشت عدالت به‌تنهایی بالاتر از تمامِ اصول دیگه قرار می‌گیره و بر هر فضیلت دیگه‌ای ارجحیت داره.

حکمت

حکمت از اصول چهارگانه رواقیون و رواقی گری

حکمت و خرد یکی‌از مسائلیه که همیشه موردتحسین فلاسفه‌ی مختلف بوده. زنو، یکی‌از رواقیون شناخته‌شده درباره‌ی اهمیت حکمت جمله‌ی جالبی داره:

به انسان دو گوش و یک دهان داده شده تا بیشتر بشنود و کمتر صحبت کند. به ما دو چشم نیز داده شده تا بیشتر از قوه‌ی تکلم، توانایی مطالعه‌کردن و یادگیریِ عینی را داشته باشیم.

زنو

هدف از حکمت در فلسفه رواقیون اینه که ما اطلاعات صحیح رو از اطلاعات غیرصحیح تشخیص بدیم و وقتمون رو برای یادگیری چیزهای مفید بذاریم. درواقع حکمت و خرد همون چیزیه که باعث میشه تا ما مقدار صحیح هرکدوم از ۳ اصل قبلی رو بشناسیم؛ یعنی بدونیم که کجا، به چه شکل و به چه مقدار از شجاعت، میانه‌روی و عدالت باید استفاده کرد.

بهترین کتاب های رواقیون

تعدادی از کتاب های رواقیون که در ادامه معرفی میشن، توی وبسایت و اپلیکیشن چکیدا به‌صورت کامل خلاصه شدن؛ بنابراین اگه وقت کافی نداری، اما دوست داری تا نکات اصلی این کتاب‌ها رو توی مدت کوتاهی مطالعه کنی و ازشون توی زندگیت بهره ببری، چکیدا کار رو برات راحت کرده. درانتهای متنِ معرفیِ کتاب‌هایی که خلاصه‌ی ۰ تا ۱۰۰شون در چکیدا موجود هست، دکمه‌ای قرار گرفته تا ازطریقش مستقیما به صفحه‌ی خلاصه کتاب مربوطه هدایت بشی.

کتاب روزنگار رواقی گری

طرح جلد خلاصه کتاب روزنگار رواقی گری از چکیدا / بهترین کتاب های فلسفی برای شروع و بهترین کتاب های رواقیون

کتاب روزنگار رواقی گری که با اسم رواقی گری روزانه هم شناخته میشه، یکی از بهترین کتاب های رواقیون هست و درباره‌ی فلسفه رواقیون و رواقی گری صحبت می‌کنه که فراگیریِ این فلسفه در دنیای مدرنِ امروز، به‌طرز عجیبی در رسیدن به آرامش، به ما کمک می‌کنه. درباره‌ی چیزی صحبت می‌کنه که ما توی زندگی امروز شدیدا بهش نیاز داریم؛ یعنی پیداکردن لحظه‌ای آرامش که بتونیم به افکارمون نظم بدیم و از لحظات ساده و کوچیکِ زندگی لذت ببریم.

به این فکر کردی که زندگی مدرن چقدر طاقت‌فرساست؟ هر روز بمباران اطلاعاتی می‌شیم، مشاغل خیلی گسترده شدن و سیاست هم پر از فرازونشیبه. بنابراین عجیب نیست که توی این شرایط، خیلی از ما حسابی گیج بشیم. خبر خوب اینه که ما می‌تونیم از این گیجی رها بشیم و دوباره تمرکزمون رو به‌دست بیاریم.

این کتاب رو به‌عنوان یه راهنمای گام‌به‌گام درنظر بگیر که برای تک‌تکِ روزهای سال، توصیه‌های خوبی با الهام از آموزه‌های رواقیون ارائه میده.

قسمتی از متن خلاصه کتاب روزنگار رواقی گری:

فلسفه برای عده‌ای از ما تداعی‌کننده‌ی مردی با ریش‌های بلنده که زندگی مرتاضانه‌ای توی غار داره؛ یا تصور می‌کنیم فلسفه یعنی اینکه شب و روز سرمون توی کتاب باشه؛ اما رواقی‌گری اصلا اینجوری نیست و توی دنیای واقعی کاربرد داره. اگه می‌خوای یه رواقی باشی، باید نسبت‌به خودت و بقیه، آگاهی کامل و شناخت به‌دست بیاری.

اولین پیش‌شرط هر فلسفه‌ای، هوشمندی و روشن‌اندیشیه. توی فلسفه‌ی رواقی، داشتنِ تفکر روشن با خودارزیابی شروع می‌شه.

اپیکتتوس، استاد بزرگ رواقی قرن دوم قبل‌ازمیلاد، توی سخنرانی‌هاش مستقیما به این موضوع پرداخته بود. اپیکتتوس می‌گفت ما زمانی تبدیل‌به فیلسوف واقعی می‌شیم که اول همه‌ی عقاید پیش‌فرضمون رو بررسی کنیم و بعدش تمام احساسات، باورها و حتی کلماتی رو که در طول روز استفاده می‌کنیم، زیر سوال ببریم و به چالش بکشیم. با انجام این کارها می‌تونی قوه‌ی تجزیه‌وتحلیل ذهنت رو فعال کنی.

این اصلا کار آسونی نیست. نفس و خودفریبی مانع این شناخت می‌شه. اگه کسی فکر کنه همه‌چیز رو از قبل می‌دونه، دیگه برای یادگرفتن چیزهای جدید تلاش نمی‌کنه. به‌خاطر همینه که خودارزیابیِ صادقانه و بدون تعصب خیلی مهمه.

برگرفته از متن خلاصه کتاب روزنگار رواقی گری در چکیدا

کتاب ایگو دشمن من است

کتاب ایگو دشمن من است / یکی از بهترین کتاب های خودشناسی و بهترین کتاب های رواقیون

اکثرِ ما اینطور فکر می‌کنیم که بزرگترین مانع برای رسیدن به موفقیت و یه زندگی خوب، عامل بیرونی هست؛ اما اگه بخوایم حقیقت رو کشف کنیم، متوجه می‌شیم که بزرگترین مانع، عامل درونی هست.

اسم این عامل ایگو هست و دقیقا به‌خاطر همینه که نویسنده‌ی کتاب ایگو دشمن من است، چنین اسمی رو برای کتابش انتخاب کرده.

ایگو همون چیزیه که باعث میشه تا دنبال یادگیری نریم، چون که تشنه‌ی یادگیری بودن، اول‌از‌همه ناآگاهی ما رو نشون میده. ایگو همون چیزیه که از نقدشدن و نقدشنیدن می‌ترسه، چون انتقاد باعث زیرسوال‌رفتنِ خودش میشه و وقتی همه‌ی اینا رو کنار هم بذاریم، می‌بینیم که ایگو از چیزهایی واهمه داره که تنها راه رسیدن به زندگی بهتر و موفق‌تر هستن.

کتاب ایگو دشمن من است یکی از کتاب های رواقیون هست که رویکرد توسعه فردی داره و با بررسی این معضل درونی سعی می‌کنه تا راه‌حل‌هایی رو به تو ارائه بده تا راحت‌تر بتونی ایگو یا همون نفسِ خودت رو کنترل کنی.

قسمتی از خلاصه کتاب ایگو دشمن من است:

فیلسوف یونانی، اپیکتتوسِ پیر، یه‌بار یه جمله‌ای رو گفت: «محاله چیزی رو یاد بگیری که فکر می‌کنی ازقبل بلدی و می‌دونی.»

اینم باز برمی‌گرده به نفس و منیت ما. منیت می‌گه تو اینقدر باهوشی که هر چیز جدیدی رو یاد می‌گیری.

گرچه این تصور خیلی سرسختانه‌س، اما اگه تواضع به‌خرج بدیم، می‌تونیم مهارش کنیم. یه راه مطمئن برای تسلط پیدا‌کردن به نفس، اینه که خودمون رو مثل دانشجویی ببینیم که هیچ‌وقت یادگرفتن رو متوقف نمی‌کنه.

حتی اگه توی کاری که انجام میدی، به‌طرز باورنکردنی خوب باشی، نفست همیشه به‌راحتی می‌تونه بهتر از خود واقعی تو باشه. تو می‌تونی با یادآوری این مسئله به خودت که همیشه بهتر از تو وجود داره، جلوی منیتت رو بگیری.

برگرفته از متن خلاصه کتاب ایگو دشمن من است در چکیدا

نمونه خلاصه صوتی کتاب ایگو دشمن من است در چکیدا:

کتاب سکون کلید است

کتاب سکون کلید است از رایان هالیدی و یکی از بهترین کتاب های رواقیون

کتاب سکون کلید است از رایان هالیدی درباره‌ی اهمیتِ سکون در دنیای پرهیاهوی امروز صحبت می‌کنه. توی دنیایی که هرثانیه با اتفاق جدیدی تغییر می‌کنه، پیام‌های تبلیغاتی از در و دیوار روی سرمون ریخته میشن و آرامش به حلقه‌ی مفقوده‌ی زندگی‌ها تبدیل شده، سکون همون چیزیه که می‌تونه آرام‌و‌قرار رو به افراد هدیه بده.

رایان هالیدی که قبل‌تر خلاصه کتاب ایگو دشمن من است و خلاصه کتاب مانع یک راه است رو در چکیدا ازش منتشر شده، توی این کتاب بااستفاده از حکمت بودایی، سعی در ترویج فرهنگ باستانی‌ای داره که برای هر انسانی، بینش‌های مفیدی رو ارائه میده.

این کتاب یکی از بهترین کتاب های رواقیون هست؛ چون فارغ از اینکه هنرمند هستی یا ورزشکار، رئیس هستی یا کارمند، فیلسوف هستی یا یک آدم کم‌سواد، کتاب سکون کلید است ازطریق راهکارهای بکر و قدرتمندش، دید تازه‌ای از زندگیِ آروم رو بهت ارائه می‌کنه که برای رسیدن به موفقیت و خوشبختی، لازمه‌ی راهت هست.

قسمتی از متن خلاصه کتاب سکون کلید است:

طبق معیارهای هر کسی، زندگی وینستون چرچیل پرثمر و مفید بود. اون توی سن ۲۶سالگی به‌عنوان نماینده پارلمان بریتانیا انتخاب شد. اون به‌مدت ۶۵سال به خدمت توی دولت ادامه داد.

چرچیل به‌عنوان نخست‌وزیر وقت بریتانیا زمان جنگ جهانی دوم به شکست نازیسم کمک کرد. همینطور بیش از ۴۰تا کتاب نوشت و توی زندگی طولانی و پربارش بیشتر از ۲هزار سخنرانی انجام داد.

شاید چرچیل آخرین کسی باشه که ما انتظار وجود سکون توی شخصیتش رو داشته باشیم؛ اما درحقیقت اون کیفیت رو به‌وفور توی زندگیش داشت. زندگی اون نمونه‌ی برجسته‌ای از روش خاصی برای آوردن آرامش و سکون به شلوغ‌ترین زندگی‌هاست؛ یعنی مراقبت فیزیکی از خود.

فعالیت بدنی که چرچیل انتخاب کرد، آجرکاری بود که البته یه سرگرمی غیرمعمول به‌حساب میاد. چرچیل آجرکاری رو از ۲ کارمندش توی دفتر املاک خودش به‌نام چارت‌ول یاد گرفت و خیلی زود عاشق فرآیند متفکرانه‌ی مخلوط‌کردن ملات و کوبیدن و روی‌هم چیدن آجرها شد.

توی نامه‌ای که چرچیل سال ۱۹۲۷ به نخست‌وزیر اون زمان، استنلی بالدوین نوشت، گفت که یه ماه لذت‌بخش رو گذرونده و از اوقاتش لذت می‌برده. اون کنار وظایفش به‌عنوان وزیر، روزانه دوهزار کلمه می‌نوشت و ۲۰۰ آجر روی هم می‌چید. به گفته‌ی ماری، دختر چرچیل، آجرکاری و یه سرگرمی دیگه‌ی بسیار محبوب پدرش یعنی نقاشی، چیزی بیشتر از سرگرمی صرف و وقت‌گذروندن برای چرچیل بود.

این فعالیت‌ها براش پادزهر اصلی افسردگی بودن که اون در معرض ابتلا بهش قرار داشت. هر دوی این فعالیت‌ها به چرچیل، امکان فرار فکری و مخصوصا فرصت تمرین بدنش رو می‌داد.

برگرفته از متن خلاصه کتاب سکون کلید است در چکیدا

کتاب تاملات مارکوس اورلیوس

کتاب تاملات مارکوس اورلیوس، امپراطور روم باستان و یکی از بهترین کتاب های رواقیون

کتاب تاملات مارکوس اورلیوس درباره‌ی تفکراتِ فلسفیِ کسی هست که ازش به‌عنوان پادشاهِ فیلسوف یاد می‌کنن.

خوندن این کتاب شاید برات عجیب باشه؛ چون‌که هروقت از پادشاه و امپراطور توی تاریخ اسم اومده، معمولا درکنارش کلماتی مثل جنگ، خون‌ریزی و ظلم هم ردیف شده؛ اما مارکوس اورلیوس برخلاف سنت پادشاهان تاریخ، جزو معدود افرادی بود که همیشه اسمش به نیکی یاد می‌شه؛ دلیلش هم به نگرش و سبک زندگی متفاوتش مربوط میشه.

مارکوس اورلیوس فرمانروای روم باستان بود و بیشتر از اینکه شیفته‌ی قدرت و حکومت باشه، شیفته‌ی فلسفه و تفکر ناب رواقیون یونانی بود.

کتاب تاملات مارکوس اورلیوس، تفکرات این پادشاه عجیب رو شرح میده و نوع نگاهش به زندگی رو آشکار می‌کنه.

قسمتی از متن خلاصه کتاب تاملات مارکوس اورلیوس:

هرکسی می‌تونه تو هر سنی و هر وقتی بمیره؛ چه با حمله‌ی قلبی، چه تو تصادف عجیب‌وغریب و چه به‌خاطر کهولت سن. از اونجایی که نمی‌دونی مرگ کی سراغت میاد، مهم اینه که همیشه بهترین باشی.

ناراحت‌بودن و گله‌کردن از دست خودت برای کارهایی که باید انجامشون می‌دادی و نتونستی انجام بدی فقط فرصت زندگی واقعی رو ازت می‌گیره. نباید زندگی خودت رو با شکایت از سخت‌بودن اوضاعت هدر بدی.

من هیچ‌وقت دوست نداشتم توی موقعیت قضاوت قرار بگیرم؛ ولی اگه موقعیتش پیش میومد، این کار رو با خوشحالی انجام می‌دادم؛ چون‌ قبول کرده بودم که نباید حتی یه لحظه از عمر کم خودم رو با فرار از مسئولیت‌هایی که دارم سپری کنم.

برگرفته از متن خلاصه کتاب تاملات مارکوس اورلیوس در چکیدا

کتاب مانع یک راه است

کتاب سکون کلید است یکی از بهترین کتاب های رواقیون

خلاصه کتاب مانع یک راه است نوشته‌ی رایان هالیدی درباره‌ی اینه که چطور می‌تونیم موانع رو به فرصت‌ها تبدیل کنیم یا اینکه اصلا ببینیم مانعی وجود داره یا نه! اسم این خلاصه کتاب از روی خلاصه کتاب تاملات اثر مارکوس اورلیوس برداشته شده که این نویسنده باور داشت موانعی که در زندگی سر راه ما قرار می‌گیرن بستگی به نوع نگرش ما دارن؛ ممکنه با دیدن اونا تسلیم بشیم و دیگه به مسیر ادامه ندیم و ممکن هم هست که اون رو تبدیل به فرصت یا نردبون کنیم و ازش بالا بریم.

خلاصه کتاب مانع یک راه است میگه هیچ مانعی اون‌قدر بزرگ نیست که نشه ازش عبور کرد؛ هالیدی به ما یاد میده که در هنگام مواجهه با موانع بیشتر نظاره‌گر باشیم و واکنش‌های سریع و عجولانه نداشته باشیم؛ همچنین به ما کمک می‌کنه به‌جای تسلیم‌شدن، مثل کاری که مردمان عادی می‌کنن، سفت و محکم وایسیم و فارغ از اینکه زندگی چقدر سخت و مشکله به برنده‌های موفق تبدیل بشیم.

قسمتی از متن خلاصه کتاب مانع یک راه است:

یکی از کسایی که به ما ثابت کرد درنهایت این نظم و انضباطه که پیروز میدون میشه، دموستنس بود؛ بزرگترین خطیب آتن باستان.

دموستنس بیمار و ضعیف بود و با نقص گفتاری دست‌وپنجه نرم می‌کرد. کسایی که سرپرستیش رو به‌عهده گرفته بودن با فریب و کلک، حق‌الارثش رو از چنگش بیرون کشیده بودن؛ اما خطیبِ ما نه‌تنها مقابل هیچ‌کدوم از این موانع، سر خم نکرد، بلکه یه برنامه‌ی عملی تنظیم کرد که با نظم عجیبی بهش پایبند بود.

دموستنس خودش رو توی چاردیواری اتاق مطالعه حبس کرد و سعی کرد حقوق یاد بگیره تا با دست‌های خودش قیمین سابقش رو به دادگاه بکشونه. اون برای این که بتونه با نقص گفتاریش مبارزه کنه، مدت‌ها توی دهنش سنگ‌ریزه می‌ریخت و تمرین سخنرانی می‌کرد.

همین بردباری و استقامت باعث شد حقش رو از سرپرستان سابقش بگیره و به یکی از مشهورترین خطیبان آتن تبدیل بشه.

برگرفته از متن خلاصه کتاب مانع یک راه است

نمونه خلاصه صوتی کتاب مانع یک راه است در چکیدا:

کتاب فلسفه‌ای برای زندگی

طرح جلد خلاصه کتاب فلسفه ای برای زندگی در چکیدا / بهترین کتاب ها برای شروع فلسفه / یکی از بهترین کتاب های رواقیون

تاب فلسفه ای برای زندگی سازوکار رواقی گری در زندگی رو آموزش میده و ثابت می‌کنه که دیدگاه رواقیون باستان چقدر می‌تونه به آرامش ذهنی شهروند دنیای مدرن کمک کنه و طعم زندگی رو برای هرکسی شیرین‌تر کنه.

کتاب فلسفه ای برای زندگی اولین‌بار سال ۲۰۰۸ منتشر شد. این کتاب با عنوان فرعی روش های کهن رواقی برای زندگی امروز هم منتشر شده. نکته‌ی مهم درباره‌ی این کتاب زبان ساده‌ی نویسنده هست که درک مسائل فلسفی رو برای خواننده نه‌تنها راحت‌تر می‌کنه، بلکه مطالعه‌ی کتاب رو به یه فعالیت مفرح تبدیل می‌کنه.

اصلِ کلامِ این کتاب اینه که هرکسی توی زندگی باید فلسفه‌ی خودش رو پیدا کنه تا درباره‌ی اهداف و انگیز‌ه‌هاش شناخت درستی داشته باشه. کتاب میگه بعضی اوقات به‌اشتباه فکر می‌کنیم که انسان هدفمندی هستیم و اهداف درستی رو برای زندگی‌مون انتخاب کردیم؛ غافل از اینکه اون‌چیزی که به‌عنوان هدف می‌شناسیم، اصلا هدف نیست.

اگه دوست داری لذت‌بردن از لحظاتِ کوچیکِ زندگی رو یاد بگیری و رضایتمندی از عمر رو به موفقیت‌های بزرگ گره نزنی، این کتاب که یکی از بهترین کتاب های رواقیون به حساب میاد، به‌طرز خوبی تو رو در رسیدن به این هدف همراهی می‌کنه.

قسمتی از متن خلاصه کتاب فلسفه ای برای زندگی:

یه چیز دیگه‌ای که نمی‌تونی کنترلش کنی، نظر بقیه‌ی افراد راجع‌به خودته. فرقی نمی‌کنه که چقدر تلاش کنی خوب باشی، آخرش همیشه آدمایی پیدا میشن که ازت ایراد بگیرن و نظر منفی بدن. به‌خاطر همینم بهتره دنبال تایید بقیه نباشی و سعی کنی نسبت‌به نظراتشون بی‌تفاوت بمونی.

تلاش برای به‌دست‌آوردن تحسین آدم‌ها به‌معنای قدرت‌دادن به اون‌هاست؛ چون مجبور میشی کارهایی رو انجام بدی که اون‌ها دوست دارن. ثانیا کارهایی که ممکنه نظر اون‌ها رو راجع‌به تو تغییر بده، انجام نمی‌دی؛ حتی اگه اون کارها اهمیت زیادی برات داشته باشن.

اگه دنبال تحسین بقیه باشی، باید تعریف خودت از موفقیت رو با تعریفی که اون‌ها از موفقیت دارن، منطبق کنی؛ مثلا اگه توی نیم‌کره‌ی غربی زندگی می‌کنی که پولداربودن رو موفقیت به‌حساب میارن، صرف‌نظر از اینکه پول واقعا خوشحالت می‌کنه یا نه، زندگی خودت رو وقف به‌دست‌آوردن ثروت می‌کنی؛ چون تنها از این راهه که می‌تونی تحسین و تایید بقیه رو به‌دست بیاری.

برگرفته از متن خلاصه کتاب فلسفه ای برای زندگی در چکیدا

نمونه خلاصه صوتی کتاب فلسفه ای برای زندگی در چکیدا:

کتاب هنر زندگی کردن

کتاب هنر زندگی کردن اثر اپیکتتوس و یکی از بهترین کتاب های رواقیون و رواقی گری

کتاب هنر زندگی کردن توسط اپیکتتوس نوشته شده که خودش یکی از اساتید و بزرگان فلسفه رواقیون به‌حساب میاد. اپیکتتوس توی این کتاب درباره‌ی اصول رواقیون صحبت می‌کنه و رویکردی رو آموزش میده که به‌کارگیری از این رویکرد، نقش مهمی در رضایتمندیِ ما از زندگی ایفا می‌کنه.

قسمتی از متن خلاصه کتاب هنر زندگی کردن:

برای داشتن یه زندگی رضایت‌بخش و پرثمر باید حس هدفمندی داشته باشی و سعی کنی به زندگی خودت معنا ببخشی. بعضی از آدما این معنا رو توی پیروی از بزرگان دیگه مثل پیوستن به رهبران معنوی یا کارای بزرگ مثل رفتن به جنگ جستجو می‌کنن؛ اما چنین مسیرهایی همیشه رضایت‌بخش نیست. منظورم اینه که این آدما ممکنه احساس کنن عقاید یا اعمال خاصی بهشون تحمیل شده و تازه درقبال این کارا صرفا می‌تونن به اعتبار و وجهه‌ی خارجی مثل موقعیت اجتماعی یا پاداش‌های دیگه دست پیدا کنن، نه معنای حقیقی برای زندگی خودشون. 

رویکرد بهتر اینه که با دنیای اطرافت به هر شکلی که هست، در صلح باشی. به‌جای اینکه دنبال وظایفی باشی که به‌وضوح هیجان‌انگیزن، به‌سادگی جوری با زندگی برخورد کن که انگار هر کار و هر لحظه‌ای به‌خودی‌خود مهمه. صرفا صبحونه درست نکن؛ بلکه بهترین فوت‌وفن‌های آشپزی‌ رو که بلدی به‌کار بگیر و یه صبحونه‌ی خوشمزه و سالم درست کن. صرفا با دوستات گپ نزن؛ بلکه با مهربونی، ملاحظه و دقت باهاشون مکالمه کن.

درطول زندگی‌ تلاش کن به همه‌ی فرصت‌ها و منابعی که دردسترس تو هستن توجه کنی. سعی کن از دارایی‌های بیشماری که زندگی برات فراهم می‌کنه، نهایت استفاده رو ببری. اگه پاهای قوی و محکمی داری، ازشون برای راه‌رفتن و لذت‌بردن از ورزش استفاده کن. اگه به کتاب‌ها دسترسی داری، با ذهنی باز و کنجکاو اونا رو بخون. استعداد موسیقی داری؟ برای دل خودت و بقیه یه آهنگ بزن.

بااین‌حال فراموش نکن که زندگی، رقابت نیست؛ تنها استانداردی که لازمه بهش برسی، استاندارد خودته. اگه همیشه دنبال اینی که بقیه تاییدت کنن، همیشه احساس نارضایتی رو تجربه می‌کنی. برای داشتن یه زندگی خوب، خودت باید منبع رضایت خودت باشی؛ پس توی هرکاری که انجام میدی، شادی و رضایت رو ببین؛ حتی اگه تنها کسی باشی که متوجهش میشی.

برگرفته از متن خلاصه کتاب هنر زندگی کردن در چکیدا

نمونه خلاصه صوتی کتاب هنر زندگی کردن در چکیدا:

جمع‌بندی

رواقی‌گری تاثیر بسیار زیادی بر تاریخ اندیشه داشته و این مسئله به‌اندازه‌ای آشکاره که به‌صراحت میشه گفت که اخلاق و الهیات رواقیون روی توسعه‌ی مسیحیت در دنیای غرب هم تاثیر گذاشته. میراث رواقیون حتی به دوران مدرن هم گسترش پیدا کرده و ما به‌وفور می‌تونیم عناصر مهمی از این فلسفه رو در آثار فلاسفه‌ی شناخته‌شده‌ای مثل کانت و اسپینوزا هم ببینیم.

با‌این‌حال، امروز و در میانه‌ی دنیای مدرن که بشر با هجمه‌ی بی‌سابقه‌ی مشغولیت‌ها مواجه هست، رواقی‌گری بیش‌از پیش اهمیت پیدا می‌کنه. فلسفه رواقیون راهکاری رو ارائه می‌کنه تا برای لحظه‌ای در این دنیای شلوغ، خودمون رو از جریان پرهیاهو جدا کنیم و به زندگی و لذت‌بردن از لحظات ساده فکر کنیم.

آیا رواقیون به زندگی بعد از مرگ باور داشتن؟

نه. رواقیون زندگی بعد از مرگ رو هرگز تایید نکردن. از اون‌جایی که هیچ‌کس تا الان نتونسته مشاهده‌ی عینیِ خودش از زندگی بعد از مرگ رو برای انسان‌‌های زنده روایت کنه، بنابراین رواقیون هم چنین چیزی رو هرگز تایید نکردن. درعوض اون‌ها تمرکز خودشون رو بر خوب‌زندگی‌کردن در همین جهان معطوف کردن.

آیا رواقیون اجازه‌ی گریه‌کردن دارن؟

بله. رواقیون قبل‌از هرچیزی انسان هستن و همون‌طور که الکساندر پالمر توضیح میده، گریه‌کردن و اشک‌ریختن بخشی از طبیعت بدن انسان و واکنش غیرارادی نسبت‌به غم و اتفاقات ناراحت‌کننده‌ست.

نظر خودت رو درباره‌ی رواقی‌گری با بقیه به‌اشتراک بذار. به‌نظرت چه عنصری از این فلسفه بیشتر از بقیه برای دنیای امروز کاربرد داره؟