بهترین کتاب ها برای شروع فلسفه اونهایی نیستن که متن پرمفهوم و سنگینی رو دارن؛ چون کسی که تا حالا تجربهای از فلسفهخوانی نداشته، قطعا وقتی با چنین کتابهایی مواجه بشه، از کتابهای فلسفی زده میشه و احتمالا تا آخرِ عمرش ذهنیت اشتباهی نسبتبه فلسفه پیدا میکنه.
بهشخصه بهعنوان کسی که بهخاطر دریافت پیشنهادات غلط، تجربهی بدی رو در شروع فلسفه خوانی داشتم، بهوضوح احساسات کسی که در اولین تلاش برای فلسفه خوانی با کتابهای قطور، سنگین و سختفهم روبهرو میشه، درک میکنم؛ بنابراین جای خالیِ یه مقالهی حقیقی که دغدغهی معرفی بهترین کتاب ها برای شروع فلسفه رو داشته باشه، احساس کردم و تصمیم گرفتم تا این مطلب رو بنویسم.
توی این مطلب قصد دارم مسیر واضحی رو از شروع تا پایان برات ترسیم کنم تا بهترتیب سراغ کتابهای فلسفی بری و رفتهرفته که با فلسفه بیشتر آشنا میشی، یهذره عمق مطالب و کتابها رو بیشتر کنم تا برای یادگیری فلسفه روی یک نمودار صعودی قرار بگیری؛ بنابراین به ترتیبِ معرفی کتابها حتما دقت کن؛ چون برای این ترتیببندی فکر شده.
نکتهی مهم دیگهای که این مطلب رو از بقیهی مطالب توی وب فارسی جدا میکنه، اینه که چکیدا قبلا هرکدوم از این کتابها رو بهصورت جداگانه خلاصه کرده. بیشترِ کتابهایی که توی این مطلب معرفی میشه، توی وبسایت و اپلیکیشن چکیدا بهصورت ۰ تا ۱۰۰ خلاصه شدن؛ البته خلاصه کتاب رو با معرفی کتاب اشتباه نگیر. برای نوشتن خلاصه کتاب چندنفر یه کتاب رو تا انتها میخونن، نکات مهم و ایدهی اصلی نویسنده رو استخراج میکنن و موارد کماهمیتتر رو حذف میکنن تا بتونی ۰ تا ۱۰۰ یه کتاب رو نهایتا در ۲۰دقیقه مطالعه کنی و مفهوم اصلیِ کتاب رو بهطور تماموکمال درک کنی. خلاصه کتابهای چکیدا با لحن محاوره نوشته شدن، بنابراین حتی موقعِ مطالعهی سنگینترین کتابها، مطالب به اندازهای ساده و ملموس بیان شدن که احساس میکنی رفیقت داره یه کتاب رو برات تعریف میکنه.
بهترین کتاب های فلسفی برای شروع
۲ کتابِ اول لیست صرفا برای آشناکردنِ ذهنت با موضوعات فلسفی آورده شدن. برای اینکه بتونی درک درستی از فلسفه داشته باشی و این موضوع برات جذابیت پیدا کنه، خوندن ایننوع کتابها برای شروع فلسفه خوانی ضروری هست. ۷۳درصد از افراد که خلاصهی دو کتابِ ابتدای لیست رو در سایت و اپلیکیشن چکیدا مطالعه کردن، بلافاصله سراغ کتابهای فلسفی عمیقتر رفتن و این نشون میده که این دو کتاب در درگیرکردنِ افراد با فلسفه تاثیرگذار عمل میکنن.
۷ کتابِ بعدیِ لیست دربارهی زندگی هستن و بهت نشون میدن که فلسفه در زندگی چطور از تو انسان بهتر، آرومتر و موفقتری میسازه.
۲ کتاب آخرِ لیست همون کتابهایی هستن که تو رو برای عمیقشدن در فلسفه و خوندن کتابهای سنگین آماده میکنن. این دو کتاب کاری میکنن تا به نظریات و باورهای خودت شک کنی و برای ساختن نسخهی جدیدی از خودت آماده بشی.
حالا نوبت معرفی بهترین کتاب ها برای شروع فلسفه هست.
کتاب متفکران بزرگ
کتاب متفکران بزرگ بهترین انتخاب برای شروع فلسفه خوانی هست.
توی این کتاب با بزرگترین متفکران و فلاسفهی تاریخ آشنا میشی، دربارهی آثار و عقایدشون بهطور ساده و مختصر مطلع میشی و تفاوت فلسفههای مختلف رو درک میکنی.
اگه با کتاب های فلسفی آشنایی داشته باشی، احتمالا میدونی که اکثر این کتابها نثر سخت و سنگینی دارن و خوندنشون حوصله و وقت زیادی رو میطلبه. با اینکه پیام اونها عمیق، بهجا و مهم بوده، اما نحوهی بیانشون باعث میشد تا پیامشون شنیده نشه و خیلی از مفاهیم کلیدی لابهلای حواشی گم بشن.
کتاب متفکران بزرگ نوشتهی آلن دوباتن رو میشه خلاصهای از آثار بزرگترین متفکران و فلاسفهی تاریخ دونست.
آلن دوباتن توی این کتاب، مهمترین مفاهیم و پیامها رو استخراج کرده، اونها رو مرتب کرده، حواشی رو حذف کرده و خلاصهای رو آماده کرده تا خیلی ساده و راحت تفاوت فلسفهها رو متوجه بشی و بدونی که در قدم بعدی باید چه مسیری رو برای فلسفه خوانی در پیش بگیری.
کتاب متفکران بزرگ در قدم اول تو رو با فلسفه رواقیون و رواقی گری آشنا میکنه؛ فلسفهای که بهطور خاص برای انسان مدرن امروزی بهکار میاد و باعث میشه تا توی این هیاهوی کرکننده و متوقفنشدنیِ دنیا، لحظهای لذت و آرامش رو در زندگی تجربه کنی و در قدمهای بعدی سراغ ذهنهای بزرگی میره که هرکدوم با نظریههاشون دربارهی جنبههای مختلف زندگی، بینش عمیقی رو به ما هدیه دادن.
در قسمتی از متن خلاصه کتاب متفکران بزرگ که در چکیدا منتشر شده، نوشتهی زیر رو میخونیم:
توماس آکویناس یه فیلسوف و قدیس قرن سیزدهمی در ایتالیا بود که دیدگاههای مدرنی رو نسبتبه دین ارائه میکرد. آکویناس توی ایمانش ثابتقدم بود؛ اما دنبالکردن کورکورانهی دین رو هم قبول نداشت. اون یکی از اولین انسانهای قرون وسطایی بود که گفت ایمان و خرد با هم منافاتی ندارن و میتونن درکنار هم وجود داشته باشن.
آکویناس که تفکراتی جلوتر از زمونهی خودش داشت، به مردم میگفت غیرمسیحیها هم میتونن دیدگاههای ارزشمندی داشته باشن. این فکر توی زمان خودش انقلابی بود؛ چون اون زمان مسیحیا فکر میکردن مسیحیت تنها دینی هست که میتونه متفکران ارزشمند تولید کنه.
آکویناس رو میشه یکیاز اولین افرادی در تاریخ دونست که به جدایی دین از سیاست یا همون سکولاریسم امروزی معتقد بود.
برگرفته از متن خلاصه کتاب متفکران بزرگ در چکیدا
اگه دوست داری این کتاب رو بخونی، اما فرصت کافی نداری، خبر خوب اینه چکیدا صفر تا صد این کتاب رو برات خلاصه کرده و همین الان میتونی ازطریق دکمهی زیر چکیدهی کاملِ کتاب متفکران بزرگ رو بخونی و از نکاتش در زندگی استفاده کنی.
کتاب دنیای سوفی
کتاب دنیای سوفی یکیاز معدود کتابهای فلسفی هست که بهزبان داستانی نوشته شده و نقطهی قوتِ کتاب و سادهبودنش هم دقیقا همین داستانیبودنشه.
توی این کتاب داستان دختری بهاسم سوفی رو میخونی که در آستانهی ۱۵سالگی، یهسری نامههای عجیب و البته جالب رو از شخصی بهاسم آلبرتو ناکس توی صندوق پستی خونهش دریافت میکنه.
توی این نامهها سوالات عجیب و جالبی پرسیده شده؛ مثل این سوال که جهان چطوری بهوجود اومده؟ ما توی این دنیا چیکار میکنیم؟
بعد از این سوالات، نامهها بهسمت معرفی یونان باستان، روم باستان و آدمهای شناختهشدهای مثل سقراط میره تا اینکه بهمرور سوفی از هویت فرستندهی نامهها مطلع میشه و موضوع کتاب بهسمت طرح مسائل عمیقتری میره.
درواقع توی داستان این کتاب، سوفی همون خوانندهی کتاب هست که اطلاعات کمی دربارهی فلسفه و سوالات بنیادین بشری داره؛ بنابراین همینطور که داستان پیش میره و سوفی اطلاعات بیشتری دربارهی فلسفه کسب میکنه، خوانندهی غرقِ داستان هم بدون اینکه متوجه بشه، پابهپای سوفی دربارهی فلسفه مطلع میشه.
دو نکته، کتاب دنیای سوفی رو به یکیاز بهترین کتاب ها برای شروع فلسفه خوانی تبدیل میکنه. نکتهی اول جذابیت داستان هست. جذابیت داستان بهاندازهای بالاست که بهخودیخود خواننده رو تا انتهای رمان با خودش میکشونه. نکتهی دوم هم به نظم و طبقهبندیِ مطالب بیانشده در کتاب مربوط میشه که فلسفه رو خیلی تمیز و شستهرفته به خواننده آموزش میده.
متاسفانه هنوز چکیدا این کتاب رو خلاصه نکرده؛ اما توی برنامهمون هست که بهزودی خلاصهی کاملی از این کتاب رو توی سایت و اپلیکیشن چکیدا ارائه بدیم.
خوندن این کتاب یکیاز بایدها در مسیر شروع فلسفه خوانی هست؛ بنابراین از دستش نده.
کتاب کافهای بهنام چرا
خلاصه کتاب کافه ای به نام چرا یه کتاب فلسفی با تم داستانی هست که بهشکل جذابی راجعبه سوالهای بنیادین بشر صحبت میکنه.
داستان این کتاب از این قراره که یه روز یه آقایی بهاسم جان برای بنزینزدن به یه پمپبنزین بینِراهی مراجعه میکنه و هوس میکنه که یه قهوه هم از کافیشاپِ پمپبنزین سفارش بده؛ منتها وقتی منوی کافیشاپ رو باز میکنه، بهجای اینکه با اسم قهوهها روبهرو بشه، با سه تا سوال اساسی روبهرو میشه که حسابی فکروذکرش رو درگیر میکنن.
این سهتا سوال اینا بودن:
- چرا توی این دنیا هستی؟
- آیا از مرگ میترسی؟
- آیا احساس رضایت داری؟
درادامه، کتاب کافهای بهنام چرا درقالب یه داستان شدیدا جذاب و دوستداشتنی، به این سوالا جواب میده. از اونجایی که کتاب قبلی این لیست، یعنی کتاب دنیای سوفی هم یه کتاب داستانی هست و سوالات مهمی رو دربارهی زندگی مطرح میکنه، خوندن این کتاب بعد از دنیای سوفی شدیدا توصیه میشه؛ چونکه هم قالب داستانی داره و هم اینکه سوالات مطرحشده در دنیای سوفی رو بسط میده و عمیقتر میکنه.
بااینحال، همچنان درک این کتاب بهخاطر شیوایی مطالبش، بسیار ساده و راحت هست و یکیدیگه از بهترین کتاب ها برای شروع فلسفه محسوب میشه.
در قسمتی از متن خلاصه کتاب کافه ای به نام چرا که در چکیدا منتشر شده، نوشتهی زیر رو میخونیم:
«تاجری توی سفرش به یه شهر ساحلی، با یه ماهیگیر همصحبت میشه. تاجر از اینکه ماهیگیر اینقدر خوشحال و راضی بهنظر میرسه، متعجب میشه و کنجکاو میشه که بدونه اون روزش رو چطور میگذرونه.
ماهیگیر میگه: «صبحها با خونوادهم صبحونه میخورم، طی روز ماهیگیری میکنم و عصرها وقتم رو با همسرم میگذرونم.» تاجر به ماهیگیر توضیح میده که اگه وقت بیشتری رو توی روز برای ماهیگیری بذاره، میتونه ماهی بیشتری بگیره و پول بیشتری دربیاره. با این پول بیشتر، میتونه قایق جدید بخره و ماهیگیر دیگهای استخدام کنه و یه کسبوکار کامل ماهیگیری راه بندازه. درنهایت با کلی ثروت بازنشسته میشه و اونوقت کل روز هرکاری که بخواد میکنه.
ماهیگیر وقتی این حرفها رو میشنوه، میخنده و با آرامش به تاجر میگه که: «من همین الانشم دارم همینطوری زندگی میکنم و هرکاری که دلم بخواد رو درطول روز انجام میدم؛ پس چرا باید برای رسیدن به نقطهای که الان توش هستم، اینقدر خودم رو به آبوتاب بزنم؟»
برگرفته از خلاصه کتاب کافه ای به نام چرا در چکیدا
اگه دوست داری این کتاب رو بخونی، اما فرصت کافی نداری، خبر خوب اینه چکیدا صفر تا صد این کتاب رو برات خلاصه کرده و همین الان میتونی ازطریق دکمهی زیر چکیدهی کاملِ کتاب کافه ای به نام چرا رو بخونی و از نکاتش در زندگی استفاده کنی.
کتاب وابی سابی
خلاصه کتاب وابی سابی راجعبه بینش و فلسفهی ژاپنی برای آرامش ذهن و رسیدن به زندگی بهتر و آرومتر صحبت میکنه.
ما امروز توی عصری زندگی میکنیم که برای بیشترخواهی ارزش قائله؛ یعنی مدام توی گوشمون میخونه که بیشتر بخر، بیشتر بپوش، بیشتر بخور، بیشتر درآمد داشته باشه، آدمای بیشتری رو دور خودت جمع کن و کلا هرکاری که انجام میدی رو در بیشینهترین حالتِ ممکنش انجام بده.
مسلما توی چنین دنیایی، زندگی جای خودش رو به یه مسابقه میده و برندهشدن هم جای لذتبردن رو میگیره.
توی چنین دنیایی که ممکنه ماشین گرونترِ همسایه یا خونهی بزرگترِ فامیل یا ساعت پرزرقوبرقتر همکارمون، حسابی ما رو آزرده کنه، پیداکردن یه لحظه آرامش ذهن و خیال شدیدا غنیمته.
فلسفهی ژاپنی وابی سابی دقیقا برای چنین دنیایی ساخته شده و بهت کمک میکنه تا توی این هیاهوی کرکنندهی دنیا، یه لحظه آرامش و لذت رو در زندگی پیدا کنی.
کتاب وابی سابی فلسفهی کاملا متضادی رو نسبتبه ارزشهای فعلیِ دنیا بهت نشون میده. این کتاب با تمرینات وابی سابی بهت یاد میده که چطور توی چنین دنیای پرهیاهویی، با قبولکردن نقصانها، سادهسازی اجزای زندگی و دورشدن از تجملات، به چیزی برسی که مردم دنیا آرزوش رو دارن؛ یعنی رسیدن به آرامش تماموکمال توی زندگی.
در قسمتی از متن خلاصه کتاب وابی سابی که در چکیدا منتشر شده، متن زیر رو میخونیم:
واسه اینکه بتونی معنی وابی رو بهتر بفهمی، خوبه که به مراسم باستانی چای توی ژاپن نگاهی بندازی که نقش مهمی تو فرهنگ زندگی ژاپنیها داشته.
با اینکه ژاپن، در اواسط قرن شونزدهم، امپراطور داشت، اما اربابهای فئودالی معروف به دایمایو، کشور رو اداره میکردن. سربازهای سامورایی که از قلعهها و زمینهای داییمایوها حفاظت میکردن، واسه بیدارموندن در نگهبانیهای شبونه، چای میخوردن.
آیین چای، در واقع فرصتی بوده تا وسط اون زندگی خشن، لحظاتی رو با صلح و آرامش کنار همدیگه باشن.
خیلی زود، مراسم نوشیدن چای، به بخشی از زندگی مجلل طبقهی حاکم تبدیل شد. بههمین دلیل، واسهش چایخونه و ظروف پرزرقوبرق تدارک دیدن. آیین چاینوشیدن، بهجای اینکه مراسم آرومی برای انعکاس اصول ذن باشه، یک تفریح لوکس برای وقتگذرونی شده بود.
یک استاد چای به اسم سننوریکیو که برای دایمایویِ مشهور، تویوتومی هیدهیوشی، کار میکرد، تصمیم گرفت تغییراتی اساسی توی آیین چای ایجاد کنه. ریکیو تجملات درباریِ آیین چای رو از بین برد و رسومی سادهتر رو با ظروفی سادهتر و چایخونههای کوچیکتر جایگزین کرد.
باور نوریکیو این بود که آیین چای، نباید نماد تجملگرایی باشه؛ بلکه باید سادهزیستی و زیبایی طبیعی رو ترویج بده. سبک ریکیو برای آیین چای به وابیچایی یا همون «وابیچا» مشهور شد. بعدها سبک وابیچا، نماد تفکری شد که سادهزیستی، فروتنی و صرفهجویی رو ترویج میداد.
برگرفته از خلاصه کتاب وابی سابی در چکیدا
اگه دوست داری این کتاب رو بخونی، اما فرصت کافی نداری، خبر خوب اینه چکیدا صفر تا صد این کتاب رو برات خلاصه کرده و همین الان میتونی ازطریق دکمهی زیر چکیدهی کاملِ کتاب وابی سابی رو بخونی یا بشنوی و از نکاتش در زندگی استفاده کنی.
کتاب فلسفهای برای زندگی
فلسفه ای برای زندگی سازوکار رواقی گری در زندگی رو آموزش میده و ثابت میکنه که دیدگاه رواقیون باستان چقدر میتونه به آرامش ذهنی شهروند دنیای مدرن کمک کنه و طعم زندگی رو برای هرکسی شیرینتر کنه. بهخاطر همینم هست که اسم این کتاب داخل لیست بهترین کتاب ها برای شروع فلسفه قرار گرفته.
کتاب فلسفه ای برای زندگی اولینبار سال ۲۰۰۸ منتشر شد. این کتاب با عنوان فرعی روش های کهن رواقی برای زندگی امروز هم منتشر شده. نکتهی مهم دربارهی این کتاب زبان سادهی نویسنده هست که درک مسائل فلسفی رو برای خواننده نهتنها راحتتر میکنه، بلکه مطالعهی کتاب رو به یه فعالیت مفرح تبدیل میکنه.
کتاب فلسفه ای برای زندگی میگه که هرکسی توی زندگیش باید فلسفهی خودش رو پیدا کنه تا شناخت درستی از اهداف و انگیزههای اصلیش داشته باشه. نویسنده میگه بعضی اوقات بهاشتباه فکر میکنیم که انسان هدفمندی هستیم و اهداف درستی رو برای زندگیمون انتخاب کردیم؛ غافل از اینکه اونچیزی که بهعنوان هدف میشناسیم، اصلا هدف نیست.
کتاب چیزی رو میگه که توی دنیای امروز شدیدا بهش احتیاج داریم؛ یعنی لذتبردن از تکتک لحظات زندگی و کوچیکترین اتفاقات.
ویلیام اروین، یعنی نویسنده کتاب فلسفه ای برای زندگی میگه که دنیای سرمایهداری امروز مدام آدما رو تشویق میکنه تا دنبال چیزهای بیشتری باشن و چیزهای بهتری رو طلب کنن؛ بااینحال چنین رویکردی اگرچه هیچ ایرادی نداره، اما این بیشترخواهیِ مداوم باعث میشه تا اگه به موفقیت موردنظرمون هم برسیم، بازهم احساس رضایت نکنیم، چون که چشممون بازهم به چیزهای بیشتر و بهتری هست که نداریم.
در قسمتی از متن خلاصه کتاب فلسفه ای برای زندگی این نوشته رو میخونیم:
همه میدونن که نظر احمقانهی یه دوست یا همکار چقدر میتونه آزاردهنده باشه؛ بهطوری که کل روزت رو خراب کنه. رواقیون توی این شرایط معتقدن که نباید اجازه بدی دیگران آرامشت رو بهم بزنن؛ اما حفظ آرامش در کنار آدمهای بدجنس و آزاردهنده خیلی سخته. توی این مواقع باید چیکار کرد؟
اگه بخوای از چیزهایی که خارج از اختیارته، یه لیست تهیه کنی، مطمئنا یکی از برجستهترین موارد این لیست، دیگران یا بهعبارتی دقیقتر، نقصهای دیگران هست؛ اما از اونجایی که هیچ راهی جز ارتباط با بقیهی آدمها وجود نداره، لازمه که بهجای عصبانیت و بدترکردن شرایط، سطح تحمل خودت رو بالا ببری.
برای اینکه سطح تحملت رو بالا ببری، باید همیشه به این نکته توجه کنی که هیچکس کامل نیست و همهی ما نقصهایی داریم. همهی ما حسادت، سرخوردگی، جهل و غیره رو تجربه کردیم و هیچکدوممون نمیخوایم که این ضعفها رو داشته باشیم؛ اما خیلی راحت درگیر انواع ویژگیهای منفی رفتاری میشیم. بهترین کاری که میتونی انجام بدی، درک و تحمل این رفتارهاست.
برگرفته از خلاصه کتاب فلسفه ای برای زندگی در چکیدا
اگه دوست داری این کتاب رو بخونی، اما فرصت کافی نداری، خبر خوب اینه چکیدا صفر تا صد این کتاب رو برات خلاصه کرده و همین الان میتونی ازطریق دکمهی زیر چکیدهی کاملِ کتاب فلسفه ای برای زندگی رو بخونی یا بشنوی و از نکاتش در زندگی استفاده کنی.
کتاب روزنگار رواقیگری
چرا بزرگترین ذهنهای تاریخ، از جورج واشنگتن گرفته تا فردریک کبیر، رالف والدو امرسون و مدیران عامل و افراد مشهور دیگه خرد رواقیون باستان رو قبول دارن؟ چون میدونن که ارزشمندترین حکمت در زمانِ موجود نفهفتهس و فلسفه هم برای زندگی بهتر بین مردم ریشه دوونده، نه صرفا تمرینها و مطالب درسی و کلاس.
خلاصه کتاب رواقی گری روزانه به اندازهی ۳۶۶ روز بینش و تمرین از حکمت رواقیون رو بهت معرفی میکنه؛ تمام چیزی که ما از رواقیون میدونیم، براساس متونی هست که از ۳تا روشنفکر بزرگ که توی امپراطوری روم زندگی میکردن، بهدست اومده. آثار این متفکران اینا هستن: مجموعه مقالات و تاملات مارکوس اورلیوس، یکی از امپراطورهای روم که درمورد فلسفه رواقی نوشته، نامههای شخصی سِنِکای جوان، نمایشنامهنویس و فیلسوف رواقی و همچنین دستنوشتهها و سخنرانیهای اپیکتتوس، بردهی مشهوری که آزاد شد.
در خلاصه کتاب رواقی گری روزانه میخونیم که، اپیکتتوس میگفت ما زمانی تبدیلبه فیلسوف واقعی میشیم که اول همهی عقاید پیشفرضمون رو بررسی کنیم و بعدش تمام احساسات، باورها و حتی کلماتی رو که در طول روز استفاده میکنیم، زیر سوال ببریم و به چالش بکشیم. با انجام این کارها میتونی قوهی تجزیهوتحلیل ذهنت رو فعال کنی. حالا این کار جنبهی منفی هم داره؛ نفس و خودفریبی مانع این شناخت میشه. اگه کسی فکر کنه همهچیز رو از قبل میدونه، دیگه برای یادگرفتن چیزهای جدید تلاش نمیکنه. بهخاطر همینه که خودارزیابیِ صادقانه و بدون تعصب خیلی مهمه.
از طرفی خلاصه کتاب رواقی گری روزانه این حقیقت رو به روی ما میاره که گاهی اوقات زندگی خیلی سخت میشه. روزهایی وجود دارن که حتی نمیدونی چطور به خودت انگیزه بدی یا نمیدونی اصلا تاثیر سازندهای روی اطرافیانت داری یا نه. رواقیگری، یه فلسفهی کاملا متفاوته. این مکتب فلسفی حدودا اوایل قرن سوم میلادی و توی آتن تاسیس شد و دغدغهش، دغدغههای زندگی روزمره بود.
در بخشی از خلاصه کتاب روزنگاری رواقی گری متن زیر رو میخونیم:
آدمهایی که برای همنشینی و وقتگذرونی انتخاب میکنی، تاثیر زیادی روی شکلگیری شخصیت تو دارن. اگه اطرافت پر باشه از آدمهایی که تو رو به پیشرفت تشویق میکنن، ناخواسته رشد میکنی. برعکسش هم صادقه؛ اگه با آدمهایی بگردی که باعث رشدت نمیشن، تو رو تا سطح خودشون پایین میارن.
سِنِکا، فیلسوف و نمایشنامهنویس رومی که یهنسل قبلتر از اپیکتیتوس زندگی میکرد، اعتقاد داشت هر شخصی باید یه فرد قابلاحترام و شایسته رو توی ذهنش بهعنوان الگو قرار بده. حضور این الگو توی ذهنت باعث میشه بهتر قضاوت کنی و واکنش نشون بدی.
برگرفته از متن خلاصه کتاب روزنگاری رواقی گری در چکیدا
اگه دوست داری این کتاب رو بخونی، اما فرصت کافی نداری، خبر خوب اینه چکیدا صفر تا صد این کتاب رو برات خلاصه کرده و همین الان میتونی ازطریق دکمهی زیر چکیدهی کاملِ کتاب روزنگاری رواقیگری رو بخونی و از نکاتش در زندگی استفاده کنی.
کتاب انسان در جستجوی معنا
کتاب انسان در جستجوی معنا اولینبار سال ۱۹۴۶ توسط ویکتور فرانکل منتشر شد که تجربهی وحشتناکِ خودش از دل هولوکاست و زندگی توی اردوگاه آشویتس رو روایت میکرد. روایت زندهی تاریخ و رسیدن به معنای زندگی در دل تاریکترین برههی زمانی، باعث شده تا این کتاب در لیست بهترین کتاب ها برای شروع فلسفه وجود داشته باشه.
این نویسنده و روانشناس یهودی درطول جنگ جهانی دوم صرفا بهدلیل عقیده توسط رژیم آلمانِ نازی بازداشت شد و به کار در اردوگاه کار اجباری محکوم شد. هرچند که هدف از این اردوگاهها نسلکشی یهودیها بود، اما ویکتور فرانکل خوششانس بود که جنگ بهموقع تموم شد و اون از آشویتس جونِ سالم به در برد.
توی کتاب انسان در جستجوی معنا، نویسنده نشون میده که چطور آدما در دل بدترین شرایط، امید و معنای زندگی رو پیدا میکنن و به زندگیکردن ادامه میدن و موضوع کتاب انسان در جستجوی معنا هم رسیدن به همین معنا و مفهوم در زندگی هست.
ایدهی این کتاب از مشاهدات نویسنده در آشویتس ایجاد شده؛ وقتی ویکتور فرانکل واکنشهای مختلف زندانیها به اتفاقات پیرامون رو مشاهده میکرد.
توی کتاب متوجه میشی که معنای زندگی هر نفر با آدم دیگه متفاوته. همچنین نویسنده میگه که این معنا بهواسطهی اعمال و باورهایی که داریم، در وجودمون شکل میگیره و چیزی نیستش که ابتدا به ساکن به اون برسیم.
در بخشی از خلاصه کتاب انسان در جستجوی معنا متن زیر رو میخونیم:
معنادرمانی بر این باوره که اگه از چیزی بترسی، سرت میاد اما اگه ذوق و انتظار چیزی رو داشته باشی برات اتفاق نمیافته؛ تصورکن یک دوست عصبی داری و از اینکه پیش بقیه از عصبانیت سرخ بشه، وحشت داره. از اونجایی که همیشه به این موضوع فکر میکنه و میترسه، هر وقت تو یک جمعی قرار میگیره سرخ میشه.
توی این حالت، معنادرمانی از مقولهای به اسم «قصد تناقضی» استفاده میکنه که در اون از بیمار خواسته میشه دقیقا همون کاری رو انجام بده که ازش میترسه؛ مثلا اگه همون دوست عصبیِ تو سعی کنه هر وقت در جمعی قرار میگیره، سرخ بشه بعد از یک مدت میبینه که ترس سرخشدن دربرابر بقیه در وجودش از بین رفته.
برگرفته از متن خلاصه کتاب انسان در جستجوی معنا در چکیدا
اگه دوست داری این کتاب رو بخونی، اما فرصت کافی نداری، خبر خوب اینه چکیدا صفر تا صد این کتاب رو برات خلاصه کرده و همین الان میتونی ازطریق دکمهی زیر چکیدهی کاملِ کتاب انسان در جستجوی معنا رو بخونی یا بشنوی و از نکاتش در زندگی استفاده کنی.
کتاب هنر ظریف رهایی از دغدغهها
این کتاب یکیاز فوقالعادهها در لیست بهترین کتاب ها برای شروع فلسفه هست؛ چونکه پر از حرفهای جدید و نگفته هست.
کتاب هنر ظریف رهایی از دغدغه ها که با اسم هنر ظریف بیخیالی هم شناخته میشه، درمورد جنبههایی از زندگی صحبت میکنه که تا الان کتابی به اونها نپرداخته.
مارک منسن، نویسندهی این کتاب نوک پیکان رو میگیره سمتِ نویسندهی کتابهای انگیزشی و نوشتهها و راهکارهای اونها رو بهعنوان داروی مخرب که کیفیت زندگی رو بدتر میکنن، اسم میبره.
توی کتاب هنر ظریف رهایی از دغدغه ها از این میخونی که چرا نباید برای خیلی از اتفاقات تره هم خورد کنی و چرا اهمیتندادن به اکثر اتفاقات فرعی زندگی باعث بهبود کیفیت زندگی میشه؛ البته نویسنده اصلا بیتفاوتی رو تبلیغ نمیکنه، بلکه صرفا حرفش اینه که بهجای اهمیتدادن به چیزهای کماهمیتی مثل داستان جدایی بازیگر معروف از همسرش که هیچ نقشی توی زندگی تو نداره، به چیزهای پراهمیتی مثل وضعیت تحصیل فرزند یا مسیر شغلی آیندهت توجه نشون بدی. درکل این کتاب مسیری رو برای رسیدن به آرامش روحی و روانی نشون میده که بعیده توی کتابهای دیگه نمونهای ازش رو دیده باشی.
روایت جذاب نویسنده و طرح داستانگونهی عمیقترین مسائل زندگی باعث میشه تا خوندن این کتاب به یکیاز لذتبخشترین تجربههای کتابخونی تبدیل بشه.
در بخشی از متن خلاصه کتاب هنر ظریف رهایی از دغدغه ها متن زیر رو میخونیم:
هرسال هزاران نفر بهطور داوطلبانه در مسابقهی دوی ماراتن شرکت میکنن و بااینکه اکثر آدما هیچوقت نمیتونن این مسابقه رو تا انتها ادامه بدن، اما همهشون بلااستثناء، شرکت توی این مسابقه رو یکیاز بهترین تجارب زندگیشون میدونن.
حالا فرض کن یه نفر روی کلهت هفتتیر بذاره و بهت بگه که یا توی این مسابقه شرکت میکنی یا بهت شلیک میکنم.
حالا دیگه اون تجربهی لذتبخش جای خودش رو به رنجآورترین تجربهی زندگیت میده.
حقیقت همینه. احساس اجبار تجربهی هرچیزی رو به لجن میکشه و نکتهی تاسفبار ماجرا اینه که خیلی از ما درست مثل همین سناریوی خیالی زندگی میکنیم؛ یعنی انگار زندگی یه تجربهی اجباری هست و هیچ لذتی در این مسیر وجود نداره.
برگرفته از متن خلاصه کتاب هنر ظریف رهایی از دغدغه ها در چکیدا
اگه دوست داری این کتاب رو بخونی، اما فرصت کافی نداری، خبر خوب اینه چکیدا صفر تا صد این کتاب رو برات خلاصه کرده و همین الان میتونی ازطریق دکمهی زیر چکیدهی کاملِ کتاب هنر ظریف رهایی از دغدغهها رو بخونی یا بشنوی و از نکاتش در زندگی استفاده کنی.
کتاب اوضاع خیلی خراب است
کتاب اوضاع خیلی خراب است که با اسم همه چیز به فنا رفته هم شناخته میشه، قرار نیست داستان امیدواری تعریف کنه؛ درعوض سعی میکنه تا خواننده رو با واقعیتهای تلخ زندگی آشنا کنه؛ واقعیتهایی که پذیرش و درک اونها تأثیر مهمی در افزایش رضایت و خشنودی از زندگی داره.
درست مثل کتاب قبلی، این کتاب رو هم مارک منسن نوشته و سبک خاص خودش رو توی این کتاب هم میشه دید.
توی این کتاب بهجای اینکه نویسنده به یکمشت حرف انگیزشیِ توخالی متوسل بشه، از علم روانشناسی و تفکر فلاسفهی بزرگ مثل نیچه، کانت و… در قالب یکسری داستانِ جذاب استفاده میکنه تا تمرکزت از مسیر اشتباه به مسیر درست برگرده.
در بخشی از متن خلاصه کتاب اوضاع خیلی خراب است متن زیر رو میخونیم:
باوجود اینکه درطول سالهای گذشته پیشرفت قابلتوجهی در زمینههایی مثل کاهش نرخ مرگومیر نوزادان، بهبود بهداشت اجتماعی، افزایش رفاه و کاهش فقر صورت گرفته؛ اما بشر امروز بیشتر از هر زمان دیگهای احساس افسردگی و ناامیدی میکنه.
بهنظر من، دلیل این اتفاق رو باید در مسئلهی امید جستوجو کرد. معمولا امید رو با خوشحالی هممعنی میدونن؛ اما واقعیت اینه که امید چیزی جز یک آیندهی غیرواقعی تو ذهن تشکیل نمیده. آدمها در جستوجوی شادی، از ویژگیها و شاخصههای شخصیتی مثل شجاعت، صداقت و انسانیت که به حالِ حاضرمون کمک میکنن، غافل میشن.
من توی این خلاصه کتاب قصهی امیدواری را روایت نمیکنم؛ بلکه از این میگم که همهچیز کاملا و مطلقا به فنا رفته. وقتی زیر پتوی یکنفرهی بزرگ دراز کشیدی و بهلطف وایفای غرق آسایش هستی، بهسختی میتونی نسبتبه شدتِ این بهفنارفتن تصور درستی داشته باشی؛ اما من در ادامه بهت کمک میکنم تا به این تصورِ درست برسی.
برگرفته از خلاصه کتاب اوضاع خیلی خراب است در چکیدا
اگه دوست داری این کتاب رو بخونی، اما فرصت کافی نداری، خبر خوب اینه چکیدا صفر تا صد این کتاب رو برات خلاصه کرده و همین الان میتونی ازطریق دکمهی زیر چکیدهی کاملِ کتاب اوضاع خیلی خراب است رو بخونی یا بشنوی و از نکاتش در زندگی استفاده کنی.
کتاب افسانه سیزیف
بعد از خوندن کتابهای معرفیشده در لیست بهترین کتاب ها برای شروع فلسفه نوبت به این کتاب میرسه که ازلحاظ ساختار و موضوع تفاوتهای مهمی با بقیهی کتابهای این لیست داره.
بعد از اینکه کتابها رو بهترتیب خوندی، این کتاب یک قدم جلوتر میره و تو رو برای مطالعهی کتابهای عمیقترِ فلسفی آماده میکنه. از اینجا به بعد، درواقع وارد فاز علمی فلسفه میشه و قراره تا نوع دیگهای به مسائل نگاه کنی و نظریات خودت رو زیر سوال ببری.
افسانه سیزیف چیه؟ در زمان یونان باستان سیزیف پادشاهی بود که خدایان رو با اعمالش عصبانی و خشمشون رو برانگیخته میکرد، درنهایت محکوم به این شد که تخته سنگی رو از کوهی بالا ببره. وقتی سنگ رو به بالای کوه برد، سنگ قل خورد و از کوه پایین افتاد و سیزیف تا ابد به این تکرار محکوم بود. چیزی که این کار رو برای سیزیف عذابآور میکنه، آگاهی اون به بیهودگی اینکاره؛ نه تلاشی که برای بالابردن سنگ از کوه لازمه. پس میشه گفت که سیزیف شاهد و قربانی تکرار کسلکنندهی زندگی یکنواخته و تو گرداب ناآرامی و عدم شوروشوق کشیده میشه.
خیلی از ما درگیر این یکنواختی شدیم و تو گردابی گیر افتادیم که بیرون اومدن ازش برامون غیرممکن شده، پس اگه برات سواله که بهترین کار تو این وضعیت چیه و راه فرارت چی میتونه باشه خلاصه کتاب افسانه سیزیف میتونه شروع خوبی توی مسیر یکنواخت زندگیت باشه.
کتاب افسانه سیزیف از آلبر کامو درواقع یه مقالهی فلسفیه که دربارهی زندگی پوچ و بیمعنایی که داریم حرف میزنه و ازت میپرسه که با این حس پوچی چیکار میتونیم بکنیم؟ میتونیم با بیمعنایی زندگی کنیم؟ یا باید بریم سراغ دین و ایمان الهی داشته باشیم؟ میتونیم توی یه دنیای بیمعنا زندگی خوبی داشته باشیم یا بهتره هرچی زودتر با خودکشی این زندگی رو ترک کنیم؟
در بخشی از خلاصه کتاب افسانه سیزیف متن زیر رو میخونیم:
تجربهی پوچی اساساً ناخوشاینده؛ چون میل ما به هدفمندبودن و درک زندگی قرار نیست برآورده بشه.
برای بعضی از ما این آگاهی غیرقابل تحمله و براش دنبال راه فرار میگردیم. رایجترین راه فرار، پناهآوردن به ایمان دینی یا فلسفیه.
از یه طرف، ایمان مشکل پوچی رو حل میکنه؛ چون هم برای زندگی معنا تعریف میکنه و هم روشی برای زندگی، جلوی پات میذاره؛ اما مشکل اینجاست که این بهاصطلاح راهحل برای بیمعنایی، زادهی وحشته نه منطق.
کامو دنبال این نیست که بگه مکاتب دینی یا فلسفی غلطن؛ بلکه به این نکته اشاره میکنه که این مکاتب روی فرضهایی استوارن که هیچکس بهطور قطع ازشون اطمینان نداره؛ چون خارج از دایرهی زندگی هستن.
تنها چیزی که میتونیم ازش مطمئن باشیم، تجربهی حسی ماست. هر ادعای دیگهای که خارج از تجربهمون باشه، بیاعتباره.
برگرفته از خلاصه کتاب افسانه سیزیف در چکیدا
اگه دوست داری این کتاب رو بخونی، اما فرصت کافی نداری، خبر خوب اینه چکیدا صفر تا صد این کتاب رو برات خلاصه کرده و همین الان میتونی ازطریق دکمهی زیر چکیدهی کاملِ کتاب افسانه سیزیف رو بخونی و از نکاتش در زندگی استفاده کنی.
کتاب فراسوی نیک و بد
وقتی از اول تا آخرِ لیست بهترین کتاب ها برای شروع فلسفه رو که در این مطلب آورده شده، بررسی کنی، روند رشد فلسفهخوانی رو کاملا متوجه میشی؛ چونکه ما از کتابهای داستانگونه در ابتدای لیست، به کتابی از فریدریش نیچه در انتهای لیست میرسیم.
نیچه یکیاز بزرگترین فلاسفهی تاریخ بوده که دید متفاوتی رو نسبتبه مفهوم درد و رنج در زندگی داشته.
نیچه باور داشت که درد و رنج بخش جداییناپذیری از زندگی هستن؛ اما نحوهی مقابلهی ما با اونهاست که میزانِ آزاردهندهبودنشون رو تعیین میکنه.
توی کتاب فراسوی نیک و بد که با اسم فراسوی خیر و شر هم شناخته میشه، نیچه دربارهی درکِ اشتباهِ ما از اخلاق صحبت میکنه.
نیچه معتقد بود که دنیای غرب و فرهنگ مسیحیت در مسیری قدم گذاشته که بهاشتباه اخلاق بردگی رو ارجحتر از بقیه میدونه. نیچه میگفت که فرهنگ و اخلاق مسیحیت برای «عدالت و برابری» ارزش قائل میشه؛ درصورتیکه برابری در دنیایی که ما زندگی میکنیم، ابدا معنایی نداره.
این فیلسوف آلمانی برای اثبات حرفش هم یه سوال جالبی رو طرح میکنه. کتاب میگه مگه همهی آدمای دنیا ازلحاظ توانمندی و استعداد همسطح و برابر هستن که ما انتظار برابری رو در تمام سطح جامعه داشته باشیم؟
در بخشی از خلاصه کتاب فراسوی نیک و بد متن زیر رو میخونیم:
من حس میکنم توی کل فلسفهی غرب، رگهای از ایمان به مسیحیت دیده میشه. بااینکه توی اروپای قرن نوزدهم ایمان مسیحی روبهزوال بود، اما ردپای یهسری مفاهیمِ دینی مثل «روح» و «اخلاق» همچنان توی فلسفههای سکولار و بیدین دیده میشد.
ازنظر من فلاسفه دورو هستن. اونا ادعا میکنن که بدون سوگیری، دنبال حقیقت مسلم هستن؛ اما درواقع فقط لباس منطقی به تنِ پیشداوریهاشون کردن. بهخاطر اینه که من میگم هر فلسفهای فقط یه خودزندگینامه از کسیه که خلقش کرده.
برگرفته از خلاصه کتاب فراسوی نیک و بد در چکیدا
اگه دوست داری این کتاب رو بخونی، اما فرصت کافی نداری، خبر خوب اینه چکیدا صفر تا صد این کتاب رو برات خلاصه کرده و همین الان میتونی ازطریق دکمهی زیر چکیدهی کاملِ کتاب فراسوی نیک و بد رو بخونی و از نکاتش در زندگی استفاده کنی.
چرا مطالعهی فلسفه اهمیت داره؟
فلسفه علمِ شناختِ ناشناختههاست. تنها بهکمک فلسفه هست که ما میتونیم نسبتبه باورهای خودمون در زندگی و نسبتبه سازوکارهای مرسومِ دنیا شک کنیم و اونها رو به چالش بکشیم.
آیا فلسفه برای افراد خاص هست؟
نه. ابدا نمیشه فلسفه رو محدود به افراد خاصی کرد؛ چونکه چنین چیزی، ماهیت فلسفه رو زیر سوال میبره. فلسفه علمی هست که هرکسی برای تبدیلشدن به انسان بهتر، باید دربارهش مطالعه داشته باشه.
این لیست همینجا تموم نشده و بخش کامنتها بهتنهایی میتونه یه لیست جداگانه از بهترین کتاب های برای شروع فلسفه خوانی باشه؛ بنابراین اگه کتابهای دیگهای رو میشناسی که توی این لیست نیومده، حتما توی کامنتا دربارهش بنویس تا به این لیست اضافه کنیم.
ممنون از معرفی شما. کاملا مسیر خوبی و معرفی کردین برای شروع.
هر چند با کتاب های رواقی گری خیلی موافق نباشم ولی در کل لیست متفاوت و خوبی برای شروع هست.
بسیار زیبا جذاب
لیست کتاب ها رو مطالعه کردم به نظرم فقط نوآموزان فلسفه ملاک باشه برای کتاب کار خوبی نیست و این لیست میتونه شامل چکیده آثار بزرگتری مثل کتاب های کانت هگل مارکس و بقیه فلاسفه هم باشه
سلام محمدرضاجان. بله همونطور که شما هم اشاره کردین، این لیست بیشتر برای نوآموزانِ فلسفه مفید هست. عنوان مقاله هم به همین موضوع اشاره میکنه و همونطور که در متن هم نوشته شده، این فهرست شامل کتابهای سبک برای شروع فلسفهست. موفق باشی 🙂
طراحی سایتتونو دوست دارم