موضوع کتاب درباره‌ی چیه؟ مثل یک کتاب راهنما بهت کمک می‌کنه پرسشگری و سنجشگرانه‌اندیشی رو توی همه‌ی ابعاد زندگی‌ت وارد کنی

فکر نمی‌کنم کسی از تعصب و پیش‌داوری خوشش بیاد. حتما تو هم دوست داری اندیشه‌هات دور از تعصب و قضاوت ذهنی و تحریف‌شده باشه. این خودش یه مهارته. برای اینکه این مهارت رو بیاموزی، کتاب مفهوم‌ها و ابزارهای تفکر نقادانه می‌تونه پیشنهاد بسیار خوبی باشه. در واقع خوندن این کتاب باعث میشه به مرور زمان این اصل در تو درونی بشه که به نوع فکرکردن خودت فکر کنی.

تا حالا به فکرکردن خودت دقت کردی؟ از پیش‌داوری‌های ذهنی خودت باخبر هستی؟ آیا به این فکر کردی که روی چه افکاری تعصب داری یا شاید اصلا هیچ تعصبی روی هیچ اندیشه‌ای نداری؟ همه‌ی اینها نشون از اینه که تو می‌تونی نوع فکرکردن خودت رو بشناسی و اون رو ارتقا بدی.

همه‌ی ما در طول روز فکرهای زیادی می‌کنیم. این بخشی از طبیعت انسانی ماست. مسلما اینکه چطور فکر می‌کنیم روی کل ابعاد زندگی ما تاثیر داره. هر چقدر این فکرکردن باکیفیت‌تر باشه، زندگی و احساسات و رفتارهای ما هم باکیفیت‌تره. حتما عبارت معروف پندار نیک، گفتار نیک، کردار نیک رو شنیدی. می‌دونی چرا پندار نیک اول از همه اومده؟ چون اندیشه‌ها یا همون پندارهای تو مستقیما روی گفتار و کردار تو اثر می‌ذاره.

تفکر نقادانه نوعی از اندیشیدن همراه با پرسشگری هست که اتفاقا در سال‌های اخیر خیلی مورد توجه قرار گرفته و کتاب‌ها و مقالات زیادی هم درباره‌ش نوشته شده. با داشتن مهارت سنجشگرانه‌اندیشی (کلمه‌ای که توی این خلاصه کتاب در ترجمه‌ی critical thinking یا همون تفکر نقادانه انتخاب شده) در واقع تو درباره‌ی همه چیز توی ذهن خودت جای سوال می‌ذاری. با هر چیزی با نگاه پرسشگرانه مواجه میشی و اینطوری احتمال اینکه ابعاد تازه‌ای از اون موضوع برات روشن بشه و در نتیجه با بخش‌های تازه‌ای از زندگی مواجه بشی که قبلا حتی متوجهشون نشده بودی، زیاده. اگه این مهارت رو به‌خوبی یاد بگیری، بهت قول میدم کیفیت زندگی‌ت دوچندان میشه و دیگه توی اندیشه‌ت اثری از پیش‌داوری و تحریف و تعصب نخواهد بود. حتی ظرفیت وجودی تو برای پذیرش آدمهای دیگه با افکار متفاوت از خودت افزایش قابل ملاحظه‌ای پیدا می‌کنه.

ما یعنی ریچارد پل و لیندا الدر می‌خوایم توی این کتاب، نه در مورد اندیشه‌ها بلکه در مورد اندیشیدن باهات صحبت کنیم.

توی خلاصه کتاب «تفکر نقادانه» به کمک چکیدا متوجه میشی:

  • سه سطح اندیشه چیا هستن و چطور به بالاترین سطح نوع اندیشیدن برسی؟
  • چطور با کمک یک سری معیارها بتونی به کیفیت اندیشیدن خودت پی ببری؟
  • چرا تفکر خودمحورانه موجب دردسر میشه؟