کتاب راجعبه چیه؟ یه حکایت تکاندهنده دربارهی یکی از وحشتناکترین سرگذشتهای دوران استعمارگری
شاه لئوپولد، اولین شاه اروپایی دوران استعمارگری نبود که هم منابع بقیهی کشورها رو استثمار میکرد و هم مردمش رو؛ اما وقتی پای کشور کنگو بهمیون اومد، طمع و استثمار و خشونت رو در زمونهی خودش بهحد اعلی رسوند و اوضاع رو از دورههای قبل از خودش هم وحشتناکتر کرد.
اون نزدیک به ۳۰ سال حکومت کرد و توی این سالها از بردهها برای جمعآوری ثروتش بهره برد؛ ثروتی که به پول امروز حدود یهمیلیارد دلار میشه. لئوپولد کارگرهای آفریقایی رو مجبور میکرد تا کلی عاج جمع کنن و این عاجها رو روی همون زمینهایی که بهزور از خودشون گرفته بود، تراش بدن. حین این کار سخت حدود ۱۰میلیون آفریقایی فوت کردن. وحشتناکتر اینه که لئوپولد حتی جنازهی آفریقاییها رو هم به پول تبدیل کرد.
از اون بدتر اینکه لئوپولد آخرین کسی هم نبود که بهخاطر منافع شخصی خودش توی مسائل کشور کنگو دخالت میکرد. درواقع این حکومت خشن و بیرحم، وحشت زیادی توی کنگو بهوجود آورد؛ از ترور پاتریس لومومبا بهدست سازمان جاسوسی سیا، نخستوزیری که سال ۱۹۶۱ کاملا با رای مردم انتخاب شده بود گرفته تا شرایط وحشتناک معدنهای کنگو که تا همین الانش هم الماسهای روی جواهرات زینتی، اورانیوم سلاحهای هستهای و کلتان، یهنوع ماده معدنی موجود توی گوشیهای آیفون از همین معادن تامین میشه.
اینجاست که من بهعنوان نویسندهی این کتاب باید یه هشدار بهت بدم؛ خلاصهی این کتاب بهخاطر توصیف شرایط بردهداری و استثمار شاه لئوپولد، ممکنه باعث بشه صحنههای خشونتآمیزی توی ذهنت تجسم کنی که احتمالا کمی برات آزاردهندهس؛ بنابراین فقط اگه تحمل شنیدن چیزهای وحشتناک رو داری، ادامهی این خلاصه کتاب رو مطالعه کن.
توی خلاصه کتاب روح شاه لئوپولد، چکیدا بهت میگه که:
- لئوپولد چطوری از واژهی نوعدوستی سوءاستفاده کرد تا بتونه انگیزههای اصلیش برای استثمار کنگو رو پنهان کنه؟
- چرا وقتی سروکلهی بردهدارهای اروپایی پیدا شد، بعضی از کلهگندههای آفریقایی حاضر شدن در ازای جون همنژادهاشون با اروپاییها معامله کنن؟
- چطوری کار روزمرهی آخر هفتهی یه پدر ایرلندی باعث مرگ میلیونها آفریقایی شد؟