این کتاب دربارهی چیه؟ بهت یاد میده چطور عادات خوب ایجاد کنی و بهشون پایبند باشی
جیمز کلیر، نویسنده کتاب عادتهای اتمی میگه: «هر عملی که درطول روز انجام میدی، یک رأی به اون آدمی هست که در آینده بهش تبدیل میشی!»
این یعنی اگه هرروز حتی به اندازهی ۱۰ دقیقه ورزش میکنی، پس درواقع یک رأی به آدمی دادی که تناسب اندام و بدن سالمی داره یا مثلا اگه هرروز ۲ صفحه کتاب میخونی، پس یک رأی به آدمی دادی که آگاهه و میتونه تصمیمات درستی برای زندگیش بگیره. در نقطهی مقابلش اگه هرروز کلی چیپس و غذاهای چرب میخوری، به آدمی رأی دادی که چاقه و فشار خون و قند و چربی و هزارجور مریضی داره.
ارسطو میگفت: «انسان بندهی عادتهایش است!»
واقعیت اینه که ما اغلب بدون اراده و آگاهی دچار عادت میشیم. افراد سیگاری معمولا بدون اینکه خودشون بخوان، گرفتار دخانیات میشن، افراد پرخور بدون اینکه اراده کنن، چاق میشن و درنهایت، آدما بدون اینکه بخوان، دستِ رد به سینهی یه زندگی خوب میزنن.
دلیلش اینه که ما عادتها رو دستکم میگیریم. درنتیجه به بیشتر اهدافمون دست پیدا نمیکنیم و وقتی به فهرست اهداف ناتمام و پروژههای نیمهکارهمون نگاه میاندازیم، با مشاهدهی اونا انگیزه و اعتمادبهنفسمون رو بهراحتی ازدست میدیم. توی این فهرستِ بیپایان، تلاشهای نیمهکاره و شکستهای متوالی انقدر ذهنمون رو خسته و فرسوده میکنه که ترجیح میدیم دیگه هدف بزرگی برای بهبود زندگیمون تعیین نکنیم.
در همون حینی که ساعتها پای تلویزیون نشستیم و ظرف چیپس رو با ولع تموم میکنیم، هدف تناسب اندام و تغذیهی سالم رو فراموش میکنیم. وقتی یه بستنی شکلاتی یا یه پیتزای پر پنیر رو میخوریم، انگیزهمون برای خوردن سبزیجات و ورزش رو بهکلی از بین میبریم؛ البته ایراد از بستنی یا پیتزا نیست. چیزی که ما رو در رسیدن به اهدافمون مغلوب میکنه، چرخهی معیوب عادتهایی هست که هیچوقت برای تغییردادنش تلاشی نکردیم؛ چون که همیشه کلید تغییر رو در جای دیگهای بهغیر از عادتهامون جستوجو کردیم.
با کتاب ریزعادتها، فقط قرار نیست نصیحتت کنم و بهت بگم که چی خوبه و چی بد؛ چون که خودت اینا رو بهتر از هرکس دیگهای میدونی. اینجا قراره اولا دربارهی مفهوم عادت و اینکه چطور پدید میان صحبت کنم و ثانیا کمکت کنم تا با ایجاد عادتهای مفید و کنارگذاشتن عادتهای منفی، تغییرات معناداری در زندگیت ایجاد کنی که شاید هیچوقت در پدیدآوردنشون موفق نبودی.
توی خلاصه کتاب «ریزعادتها» بهکمک چکیدا متوجه میشی:
- چطور عادت خوبی مثل سحرخیزی رو ایجاد کنیم؟
- چرا وقتی استرس داری بیشتر شیرینی میخوری؟
- کدوم اپلیکیشنهای گوشی هوشمند میتونن توی حفظ عادتهای خوب بهت کمک کنن؟