موضوع کتاب درباره‌ی چیه؟ اطلاعات جالبی درمورد اختلال کمبود توجه (ADD) به‌دست میاری

ایوان ایلیچ، فیلسوف اتریشی میگه:

«یه دکتر هیچ‌وقت نمی‌تونه درمورد عملکرد معنادار شفا، رنج و مرگ به ما چیزی بگه؛ درست مثل کیمیاگری که نمی‌تونه چیزی از ارزش‌های زیبایی‌شناختی سفال‌گری بهمون بگه.»

من تصمیم گرفتم که کتاب رو با این جمله شروع کنم که البته بی‌راه هم نیست.

من باور دارم که اختلال کمبود توجه یا ADD یه وضعیت ناشناخته‌ست که کمتر کسی بهش توجه می‌کنه. در واقع خیلی‌ها اون رو با ADHD اشتباه می‌گیرن و به‌نظرم این وضعیت خیلی مهم، زیر سایه‌ی ADHD قرار گرفته. ADD معمولاً اشتباه تشخیص داده میشه یا مورد توجه قرار نمی‌گیره. تازه قسمت ناراحت‌کننده اینه که بیشتر وقت‌ها اون رو اشتباه تشخیص میدن و این من رو حسابی اذیت می‌کنه.

مواد بیوشیمیایی مغز توی ایجاد ADD نقش دارن؛ ولی نمی‌شه این اختلال رو فقط به گردش هورمون‌ها و انتقال‌دهنده‌های عصبی ربط داد. از طرفی هم ژنتیک نقش پررنگی توی این قضیه نداره. البته مثل بقیه‌ی اختلالات روانی این امکان وجود داره که ADD هم از پدرومادر به بچه‌ها به ارث برسه و یه استعداد ارثی باشه؛ ولی در کل به‌حدی نیست که بگیم حتماً این اختلال هم یه چیز از پیش تعیین‌شده‌ست. استعدادهای ارثی برای این‌که خودشون رو نشون بدن باید تحریک یا فعال بشن.

اگه بخوایم بدونیم که این فعال‌شدن یا تحریک‌شدن چطوری اتفاق میفته، باید به عوامل بیولوژیکی و محیطی به‌طور هم‌زمان نگاه کنیم. این یعنی ما باید موبه‌مو رشد بچه‌ها رو توی خانواده‌ها و جوامع زیر نظر بگیریم.

البته این رو هم یادت باشه که این کتاب توی سال ۱۹۹۹ نوشته شده و ممکنه خیلی از زوایایی که در تحقیقات جدید معلوم شدن، توی کتاب درنظر گرفته نشده باشن؛ ولی درکل چیزهای جالبی عنوان میشن که احتمالاً خوشت میاد و دامنه‌ی اطلاعاتت گسترده‌تر میشه.

توی خلاصه کتاب «ذهن‌های ازهم‌پاشیده» به‌کمک چکیدا متوجه میشی:

  • چرا رفتار خوب توی مدرسه نمی‌تونه باعث افزایش نمره بشه؟
  • چرا باید به بچه توجه کرد؟
  • چه ارتباطی بین بیماری‌های قلبی و ADD‌ وجود داره؟