موضوع کتاب درباره‌ی چیه؟ درس‌های مفیدی رو از بعضی از جامعه‌ستیز‌های موفق یاد می‌گیری

شاید «جامعه‌ستیز» ترجمه‌ی مناسبی برای کلمه‌ی psychopath نباشه؛ ولی یه مزیت داره و اون‌هم اینه که می‌تونه طیف گسترده‌ای از آدم‌هایی که از نظر روانی مشکل دارن رو دربر بگیره. کلمه‌ی سایکوپات یا همون جامعه‌ستیز، معمولاً ما رو یاد قاتل‌های تبر به‌دست، جوکر یا بقیه‌ی قاتل‌های سریالی میندازه. وحشی‌گری این آدم‌های روانی می‌تونه کل کشور رو تا زمان دستگیرشدنشون تحت‌تأثیر قرار بده و یه ناآرامی عمومی رو تا زمان دستگیری‌شون به‌وجود بیاره.

وقتی‌که به جامعه‌ستیزها فکر می‌کنی، معمولاً یه‌سری سؤالات توی ذهنت شکل می‌گیرن. با خودت میگی آخه توی مغز همچین هیولاهایی چی می‌گذره؟ چطوری می‌تونن مثل آب‌خوردن جرم و جنایت کنن و حتی یه‌ذره هم از کاری که کردن پشیمون نباشن؟

بااین‌حال همون خون‌سردی، خودخواهی و بی‌رحم‌بودنی که مشخصه‌ی اصلی جامعه‌ستیزها هست، توی بعضی از آدم‌ها که هیچ‌وقت قاتل نمی‌شن هم دیده میشه. به‌عنوان‌مثال، مدیرهای زورگو و بعضی از بانکدارهای حریص، با جامعه‌ستیزهای خطرناک ویژگی‌های مشترکی دارن. اون‌ها از هر ابزاری استفاده می‌کنن و حتی به بقیه آسیب می‌رسونن تا به خواسته‌هایی که دارن برسن. اون‌ها از رفتار نادرستِ خودشون آگاه نیستن و به‌همین‌دلیل می‌تونن شب‌ها خیلی راحت سر روی بالشت بذارن و بخوابن.

حتی بعضی از مردم تازه متوجه شدن که رهبرانِ مهمِ بعضی از کشورها مثل جان اف کندی و بیل کلینتون هم می‌تونن وجوه مشترک زیادی با جامعه‌ستیزهای شرور داشته باشن. درصد بالایی از مردم از این موضوع آگاهی ندارن.

به‌نظر می‌رسه که جامعه‌ستیزها چندتا ویژگی مفید مثل نترس‌بودن یا حیله‌گری دارن. این ویژگی‌ها برای اون‌هایی که می‌خوان توی دنیای شلوغ و پرهرج‌ومرج امروزی به یه قدرت و اعتباری برسن، خیلی مفیده. به‌همین‌دلیل بعضی از ویژگی‌های جامعه‌ستیزها رو میشه بیشتر توی رفتار سیاست‌مدارها و مدیرهای موفق دید. بعضی از این ویژگی‌های خطرناک رو حتی شاید حتی خود محکومین هم نداشته باشن.

تویِ خلاصه کتاب «خرد جامعه ‌ستیزان» چکیدا بهت یاد میده که:

  • جامعه‌ستیزها چطور آدم‌هایی هستن و چه فرقی با بقیه دارن؟
  • کدوم ویژگی‌های جامعه‌ستیزها می‌تونن مفید باشن و اصلاً چرا مفید هستن؟
  • تو برای پیشرفت خودت توی جامعه‌ی پرهرج‌ومرج باید چه چیزی رو از جامعه‌ستیزها یاد بگیری؟