موضوع کتاب دربارهی چیه؟ اجداد شکارچی تو درسهای آموزندهای بهت یاد میدن
چیزی در حدود ۱۱هزار سال پیش، یه دگرگونی بهاسم «انقلاب نوسنگی» رخ داد. تویِ این دورانِ خیلی مهم، گونهی انسان الگوی تهیهی غذای خودش رو تغییر داد و بهجای اینکه شکارچی باشه و دائماً دنبال گوشت و علوفه بگرده، تصمیم گرفت که یکجانشین بشه، از اون حالت وحشی بودن دور بشه، حیوانات رو اهلی کنه و مهمتر از همه به کشاورزی روی بیاره.
یکجانشینی اتفاق خیلی مهمی تویِ تاریخ بشریته و هنوز هم دقیقاً مشخص نیست که چرا اجدادِ ما یهو تصمیم گرفتن که یکجانشین بشن. بعضی از مورخان و دانشمندان میگن که یکی از دلایل مهمی که باعث وقوع این اتفاق شد، سختیهای پیداکردن غذا بود.
با وقوع انقلاب نوسنگی و رواج یکجانشینی، غذا همیشه در دسترس بود و برای تهیهی اون لازم نبود که انسان سختی بکشه. این موضوع باعث شد که جمعیت انسان خیلی سریع بهشکل انفجاری افزایش پیدا کنه و این افزایش جمعیت هم به پیدایش شهرنشینی، ایجاد حکومت مرکزی و خیلی از اتفاقات دیگه منجر شد که این اتفاقات به مولفههای مهمِ جامعهی مدرنِ امروزِ ما بدل شدن.
این روزها، هروقت که مشکلی برای جامعهی بشری ایجاد میشه، ما فوراً بهدنبال کشف راهحلهای جدید و نوآورانه میریم که البته در نوع خودش قابل تحسینه؛ ولی شاید اصلاً نیازی نباشه اینکار رو بکنیم. شاید لازمه که یه رویکرد دیگه برای مقابله با مشکلات اجتماعی جدید انتخاب کنیم. شاید بهجای آینده، باید نگاهی به گذشته داشته باشیم و به ترتیبات و سبک زندگی سنتی نگاهی بندازیم و از روشهای قدیمی که هزاران سال قبل از انقلاب نوسنگی و ظهور کشاورزی هم کارایی داشتن، بهره ببریم.
یه بخش بزرگی از فیزیک و روان ما برای سبک زندگی شکارچی-گردآورنده تکامل پیدا کرده و اتفاقاً کارایی خیلی خوبی هم تویِ این زمینه داریم. در واقع، از منظر تکاملی انگار انقلاب نوسنگی همین دیروز رخ داده. این یعنی ما ازلحاظ ذهنی تفاوت چندانی با اجداد شکارچی خودمون نداریم.
با این تفاسیر، خیلی منطقیه که بتونیم با بررسی جوامع سنتی و سبک زندگی اونها، درسهای ارزشمندی برای حل مشکلات جامعهی امروزی یاد بگیریم. من قصد دارم که تویِ این کتاب، تو رو با این درسها آشنا کنم؛ با من همراه باش تا سفری به گذشته و بعضی از جوامع سنتی امروزی داشته باشیم.
تویِ خلاصه کتاب «دنیا تا دیروز» چکیدا بهت یاد میده که:
- چرا تویِ بعضی از جوامع حتی به پسربچههای ۳ ماهه هم تیر و کمان میدن؟
- چرا خیلی مهمه که جنایتکارها از قربانیها عذرخواهی کنن؟
- چرا دین حتی تویِ زمان آینده هم نقش مهمی داره؟