تصور کن توی دورهای زندگی میکردی که هنوز آمریکا مستعمرهی بریتانیا بود و تو هم یه شهروند آمریکایی بودی. توی اون دوران، دولت ازت بهزور مالیات میگرفت و درقبالش خدمتی هم بهت ارائه نمیکرد. دولتِ اون زمانِ آمریکا که هزاران کیلومتر اونطرفتر در خاک بریتانیا قرار داشت، میتونست تمام دارایی تو رو بگیره و دستت رو توی پوست گردو بذاره. سوالی که ازت دارم اینه که بهنظرت میتونستی این وضعیت رو تحمل کنی؟ اگه انسان آزادهای باشی، میدونم که جوابت نه خواهد بود! این «نه» جواب بسیاری از آمریکاییهای اون دوره بود؛ اما «نخواستن» بهتنهایی کافی نیست؛ گاهی اوقات برای اینکه نخواستن رو در عمل نشون بدیم، باید یه جرقهای آتش درونمون رو روشن کنه. برای آمریکاییها، اون جرقه، رسالهی عقل سلیم از توماس پِین بود.
عقل سلیم درواقع یه جزوهی بسیار کوتاه از آقای توماس پین هست که ازش بهعنوان یکیاز پایهگذران انقلاب آمریکا اسم میبرن. کلا این جزوه ۴۷ صفحه بود؛ اما تاثیری که روی اذهان مردم آمریکا گذاشت، فراتر از هزاران کتاب چندصدصفحهای بود.
این جزوهی کوتاه که بعدها بهشکل کتاب دراومد، حدود ۲۵۰سال پیش منتشر شد ؛ یعنی زمانی که هنوز کریمخانِ زند حاکم ایران بود. توی اون زمان، این جزوهی ۴۷صفحهای ۱۵۰هزار نسخه فروش داشت. شرایط طوری شد که تقریبا همهی آمریکاییها یا خودشون اینو خونده بودن یا یه چیزایی ازش از در و همسایه و دوست و آشنا شنیده بودن. نکتهی جالبی که دربارهی این کتاب وجود داره اینه که خیلی ساده نوشته شده؛ یعنی خبری از نقلقول از فلان فیلسوف و فلان دانشمند نیست. یهطوری مسائل پایهای رو توضیح داده که همه بفهمن.
توماس پین در کتاب عقل سلیم میگه که ای ساکنین مستعمرات بریتانیا در آمریکا، این اختلافاتی که شما با انگلستان دارین حلشدنی نیست. مشکل هم از چارلز سومه و کلا از این سیستم پادشاهی در بریتانیا. چارلز سوم اون موقع پادشاه بریتانیا بود. نویسنده میگه آمریکا باید از انگلستان خودش رو مستقل کنه؛ چون مشکلی که ما اینجا داریم با اصلاحات قابلحل نیست؛ چون سیستم چنین اجازهای رو نمیده. بعد هم یه تصویری رو از آمریکای آزاد و مستقل ارائه میده تا مردم به خودشون بیان و برای آزادی تلاش کنن.
خبر خوب اینه که چکیدا صفر تا صد این کتاب رو برات خلاصه کرده؛ بنابراین اگه دوست داری این کتاب رو بخونی و از نکاتش مطلع بشی، میتونی همین الان خلاصه کتاب عقل سلیم رو ازطریق سایت و اپلیکیشن چکیدا بخونی یا بشنوی.
- اگه میخوای بدونی که کشورهای جهان اول مسیر آزادی رو چطور طی کردن
- اگه به تاریخ آمریکا علاقهمند هستی