در طول تاریخ، اقتصاددانهای بزرگی اومدن و رفتن؛ اما اگه بخوایم به دو نفر اشاره کنیم که ایدههاشون، هم در زمان حیات خودشون و هم بعد از حیات خودشون سروصدای زیادی بهپا کرد، قطعا باید به آدام اسمیت و کارل مارکس اشاره کنیم.
مارکس با کتاب مانیفست کمونیست سنگبنای انقلابهای کمونیستی رو پایهگذاری کرد و آدام اسمیت هم با کتاب ثروت ملل به یکیاز بانیانِ اصلیِ دنیای سرمایهداری که اصطلاحا با اسم کاپیتالیسم شناخته میشه، تبدیل شد.
چیزی که توی خلاصه کتاب ثروت ملل مطالعه خواهی کرد، در نقطهی مقابل اون چیزیست که کارل مارکس در خلاصه کتاب مانیفست کمونیست ارائه کرده.
هرچقدر که مارکس به اقتصاد بسته و دولتی معتقد بود، آدام اسمیت به اقتصاد آزاد و غیردولتی اعتقاد داشت.
کتاب ثروت ملل که در سال ۱۷۷۶ منتشر شد، یکیاز اولین کتاب های مالی و اقتصادی بهشمار میره که ماهیت ثروتمندی یک ملت رو مورد بررسی قرار میده.
ایدهی اصلی کتاب، خودکاربودنِ اقتصاد هست؛ یعنی اینکه اگه اقتصاد، آزاد گذاشته بشه، خودش میتونه خودش رو متعادل و تنظیم کنه و خودخواهی هر فرد در نهایت باعثِ پیشرفتِ کل جامعه میشه. توی خلاصه کتاب ثروت ملل از این مفهوم تحتعنوان «دست نامرئی» یاد شده.
این کتاب تحتتاثیر انقلاب صنعتی و متعاقبا تغییرات زیاد اقتصاد کشورهای مختلف نوشته شده و طبق گفتهها، نگارشش ۱۰سال طول کشیده.
درنهایت آدام اسمیت بعد از صرفِ این زمان طولانی به چیزی دست یافته که امروز بهاسم کتاب ثروت ملل میشناسیم؛ کتابی که باعث شد تا از آدام اسمیت بهعنوان پدر علم اقتصاد مدرن اسم برده بشه.
اگه دوست داری این کتاب رو بخونی، اما فرصت کافی نداری، یه خبر خوب برات دارم. چکیدا صفر تا صد این کتاب رو برات خلاصه کرده و همین الان میتونی ازطریق سایت و اپلیکیشن چکیدا، خلاصهی کامل کتاب ثروت ملل اثر آدام اسمیت رو بخونی یا بشنوی.
- اگه میخوای بدونی که چرا یه اقتصاد پویا باید از دخالت دولتها دور باشه
- اگه به موضوعات سیاسی و اقتصادی علاقهمند هستی