وقتی به استیو جابز، هیتلر و نلسون ماندلا فکر میکنی، بهنظرت چه عنصری بینشون مشترک هست؟
همهی این آدما، افراد شناختهشدهای بودن؛ اما وجه اشتراکشون چیزی بهاسم کاریزما هست. کاریزما یا فرهمندی همون چیزی هست که باعث میشه دیگران نگاه مثبتی به یه شخصیت داشته باشن.
شاید بین اسمهای بالا، آوردنِ اسمِ هیتلر یهمقداری برات تعجبآور باشه؛ اما حقیقت اینه که هیتلر یک رهبر کاریزماتیک بود؛ وگرنه امکان نداشت که نفرتپراکنیهاش برای احدی جذاب باشه. درواقع این شخصیت و نوع سخنرانیهای هیتلر بود که باعث میشد تا میلیونها آلمانی خودشون رو جانفدای این رهبر دیکتاتور و خونریز بدونن.
این قدرت کاریزما هست؛ قدرتی که هنر جذاب بودن رو برامون بهارمغان میاره؛ اما خبر خوبی که دربارهی کاریزما وجود داره، اینه که این ویژگی یه موهبت خدادادی نیست و هرکسی میتونه از خودش یه شخصیت کاریزماتیک بسازه.
خلاصه کتاب افسانه کاریزما از اولیویا فاکس کابان تلاشی برای دستیابی به همین شخصیت هست و بهصورت قدمبهقدم نشون میده که افراد کاریزماتیک در موقعیتهای مختلف زندگی چطور رفتار میکنن و چرا اون رفتارها از نگاه دیگران جذاب هست.
نکتهی مثبت دربارهی کتاب افسانه کاریزما اینه که نویسنده تاحدممکن تلاش کرده تا با تکیه به مقالات و مطالب علمی، حرفهای مستندی رو به مخاطب ارائه کنه؛ حتی توی بعضی قسمتها شاهد این هستیم که نویسنده ازطریق مهندسی معکوس رفتارهای کاریزماتیک، مخاطب رو به تقلید از اون رفتارها تشویق میکنه. مثلا توی قسمتهای ابتدایی، کتاب توصیه میکنه که قبلاز جوابدادن به صحبتهای طرف مقابل، همیشه ۲ثانیه سکوت کنیم.
بااینتفاسیر، ممکنه عنوان کتاب یهمقداری غلطانداز باشه؛ چون داره دربارهی افسانه کاریزما صحبت میکنه و انگار نویسنده میخواد بگه که چنین چیزی وجود نداره؛ اما دلیل انتخاب این اسم بهخاطر باور اشتباهی هست که بین اکثر مردم رواج داره.
عموم مردم تصور میکنن که افراد کاریزماتیک بهطور ذاتی چنین رفتاری رو دارن؛ درحالیکه کتاب افسانه کاریزما نشون میده که این افراد صرفا با دنبالکردن یهسری روشها به شخصیت کاریزماتیک دست پیدا کردن و این روشها، چیزی نیست که دستِ عمومِ مردم ازش کوتاه باشه. درواقع هرکسی میتونه با پیروی از این روشها، شخصیت کاریزماتیکی از خودش بسازه.
در بخشی از کتاب افسانه کاریزما میخونیم:
«مدیرعامل پیشین شرکت اپل، یعنی استیو جابز که بهعنوان یکیاز کاریزماتیکترین مدیران و رهبران کسبوکار شناخته میشه، از اول کاریزماتیک نبوده.
درواقع اگه سخنرانیهای اولش رو ببینی، متوجه میشی که این آدم بهوضوح کمرو، خجالتی و کسلکننده بوده؛ اما استیو جابز بهتدریج سطح کاریزمای خودش رو درطول سالها افزایش داد و این روند رشد رو میشه در سخنرانیهای عمومیش بهوضوح حس کرد.»
وقتی ازت تعریف کردن، یادت باشه که این ۴مرحله رو انجام بدی:
- مکث کن
- تعریف رو جذب کن و اگه میتونی، ازش لذت ببر
- اجازه بده اثر مثبتِ اون تعریف روی صورتت هویدا بشه و بهطرف مقابل نشون بده که چه اثر مثبتی گذاشته
- ازش تشکر کن. با گفتن جملهای مثل «نظر لطف شماست» میتونی ارتباط مستحکمی رو بسازی
اگه دوست داری این کتاب رو بخونی اما بههردلیل وقت کافی رو نداری، خبر خوب اینه که بچههای چکیدا صفر تا صد این کتاب رو برات خلاصه کردن و همین الان میتونی ازطریق سایت یا اپلیکیشن، خلاصه کتاب افسانه کاریزما رو مطالعه کنی.
راستی اگه به این موضوع علاقه داری و میخوای تصویر مثبتی از خودت برای بقیه بسازی، میتونی علاوهبر این کتاب، خلاصه کتاب آیین دوست یابی رو هم توی چکیدا مطالعه کنی. اون کتاب هم اطلاعات خیلی خوبی برای برقراری ارتباط موثر با افراد غریبه پیشنهاد میده که شدیدا توی این راه بهت میتونه کمک کنه.
- اگه میخوای رفتار و کلامت تاثیرگذار باشه
- اگه دوست داری بدونی که افراد کاریزماتیک چه کارهایی میکنن