داستانی در خلاصه کتاب جنگ افروزی وجود داره که میگه، بین رشته کوههای آلپ شهر عجیبی وجود داره که یکی از دیدنیهای اون جسد مومیایی شدهی مردیه که باستانشناسها میگن حدودا ۳۳۰۰ سال پیش زندگی میکرده؛ یعنی دقیقا قبل از درست شدن اهرام بزرگ مصر. وقتی باستانشناسها دربارهی نحوهی مرگش کنجکاوی کردن، اول فکر کردن که از سرما یخزده و مرده ولی بعد فهمیدن که روی بدن این مومیایی، زخم و کبودیهای زیادی وجود داشت و حتی یه تیر هم توی شونهش بود. درواقع بهنظر میرسید توی دعوا یا درگیری کشته شده.
خب، از این داستان و قدمتش میفهمیم که آدما از همون عصر حجر همدیگه رو میکشتن. ولی چرا؟ آدما بهاشتباه فکر میکنن که قدیما همهی آدما در صلح و صفا زندگی میکردن، اما مطالعات نشون میده که نزاع و جدال از همون ابتدا در جوامع بشری ریشه داشته و رفتهرفته، وسعت و قدرت تخریبگری این نزاعها بیشتر و بیشتر شده. سوالی که بهوجود میاد اینه که میل انسان به جنگ از کجا میاد و چه اتفاقی میفته که باعث جنگ بین دو یا چندکشور میشه؟
توی خلاصه کتاب جنگافروزی جواب این سوال رو میگیری!
در قسمتی از متن کتاب جنگ افروزی میخونیم:
سال ۱۷۳۱ یه ملوان انگلیسی، کاپیتان جنکینز، گوشش رو ازدست داد. اون ادعا کرد که دریانوردهای اسپانیایی بهش تهمت قاچاق زدن و گوشش رو بریدن. جنکینز شکایتش رو پیش پادشاه انگلستان برد؛ اما تا ۷سال هیچ اتفاقی نیفتاد. درنهایت جنکینز باقیموندهی گوشش رو پیش پادشاه برد و سال بعد یعنی ۱۷۳۹، انگلستان وارد جنگ با اسپانیا شد.
گوش جنکینز صرفاً یه بهونه برای شروع جنگ بود و انگلستان انگیزههای دیگهای داشت. یکی از این انگیزهها تجارت سودآور با منطقهی کارائیب و آمریکای اسپانیاییزبان بود. این درحالی بود که اسپانیا میخواست انحصار خودش رو توی منطقه حفظ کنه.
بعضی وقتها جرقهی شروع جنگ میتونه مثل گوش جنکینز، مضحک باشه؛ اما پشت این ظاهر مضحک، کشمکشهای جدیتری جریان داره.
دلایل شروع جنگ فراوون هستن؛ از قتل گرفته تا استعمار و از عشق گرفته تا دین. بااینحال اکثر جنگهای تاریخ توی این چهار ریشه خلاصه میشن: طمع، دفاع از خود، احساسات و ایدهها.
خبر خوب اینه که چکیدا صفر تا صد این کتاب رو برات خلاصه کرده و همین الان میتونی خلاصهی کامل کتاب جنگ افروزی رو ازطریق سایت و اپلیکیشن چکیدا بخونی.
- اگه دوست داری بدونی آیا ما از اول آدمای جنگجویی بودیم
- اگه میخوای بدونی جنگ تو دنیای مدرن چطور اتفاق میفته