خلاصه کتاب روزنگار رواقی گری که با اسم رواقی گری روزانه هم شناخته میشه دربارهی فلسفه رواقیون و رواقی گری صحبت میکنه که فراگیریِ این فلسفه در دنیای مدرنِ امروز، بهطرز عجیبی در رسیدن به آرامش، به ما کمک میکنه. دربارهی چیزی صحبت میکنه که ما توی زندگی امروز شدیدا بهش نیاز داریم؛ یعنی پیداکردن لحظهای آرامش که بتونیم به افکارمون نظم بدیم و از لحظات ساده و کوچیکِ زندگی لذت ببریم.
به این فکر کردی که زندگی مدرن چقدر طاقتفرساست؟ هر روز بمباران اطلاعاتی میشیم، مشاغل خیلی گسترده شدن و سیاست هم پر از فرازونشیبه. بنابراین عجیب نیست که توی این شرایط، خیلی از ما حسابی گیج بشیم. خبر خوب اینه که ما میتونیم از این گیجی رها بشیم و دوباره تمرکزمون رو بهدست بیاریم.
فردی بهاسم بیل بیلیچیک، مربی یه تیم فوتبال آمریکایی بود. بیل برای اینکه تمرکز بازیکنها رو حفظ کنه، به اونا این جملهی کاربردی رو یاد داد: «سرت توی کار خودت باشه.» این جمله به بازیکنها یادآوری میکرد که تمام توجهشون رو به تمرین معطوف کنن. درواقع با این کار، هرچیزی که خارج از زمین بازی بود دیگه نمیتونست روی بازیکنها تاثیر بذاره.
چرا بزرگترین ذهنهای تاریخ، از جورج واشنگتن گرفته تا فردریک کبیر، رالف والدو امرسون و مدیران عامل و افراد مشهور دیگه، خرد رواقیون باستان رو قبول دارن؟ چون میدونن که ارزشمندترین حکمت در زمانِ موجود نفهفتهست و فلسفه هم برای زندگی بهتر بین مردم ریشه دوونده، نه صرفا تمرینها و مطالب درسی و کلاس.
خلاصه کتاب رواقی گری روزانه به اندازهی ۳۶۶ روز بینش و تمرین از حکمت رواقیون رو بهت معرفی میکنه؛ تمام چیزی که ما از رواقیون میدونیم، براساس متونی هست که از ۳تا روشنفکر بزرگ که توی امپراطوری روم زندگی میکردن، بهدست اومده. آثار این متفکران اینا هستن: مجموعه مقالات و تاملات مارکوس اورلیوس، یکی از امپراطورهای روم که درمورد فلسفه رواقی نوشته، نامههای شخصی سِنِکای جوان، نمایشنامهنویس و فیلسوف رواقی و همچنین دستنوشتهها و سخنرانیهای اپیکتتوس، بردهی مشهوری که آزاد شد.
در خلاصه کتاب رواقی گری روزانه میخونیم که، اپیکتتوس میگفت ما زمانی تبدیلبه فیلسوف واقعی میشیم که اول همهی عقاید پیشفرضمون رو بررسی کنیم و بعدش تمام احساسات، باورها و حتی کلماتی رو که در طول روز استفاده میکنیم، زیر سوال ببریم و به چالش بکشیم. با انجام این کارها میتونی قوهی تجزیهوتحلیل ذهنت رو فعال کنی. حالا این کار جنبهی منفی هم داره؛ نفس و خودفریبی مانع این شناخت میشه. اگه کسی فکر کنه همهچیز رو از قبل میدونه، دیگه برای یادگرفتن چیزهای جدید تلاش نمیکنه. بهخاطر همینه که خودارزیابیِ صادقانه و بدون تعصب خیلی مهمه.
از طرفی خلاصه کتاب رواقی گری روزانه این حقیقت رو به روی ما میاره که گاهی اوقات زندگی خیلی سخت میشه. روزهایی وجود دارن که حتی نمیدونی چطور به خودت انگیزه بدی یا نمیدونی اصلا تاثیر سازندهای روی اطرافیانت داری یا نه. رواقیگری، یه فلسفهی کاملا متفاوته. این مکتب فلسفی حدودا اوایل قرن سوم میلادی و توی آتن تاسیس شد و دغدغهش، دغدغههای زندگی روزمره بود.
متن کامل کتاب رواقی گری روزانه طوری درنظر گرفته شده که هرروز فقط یه صفحه ازش خونده بشه و توی هر صفحه یه نقلوقول از یه فیلسوف رواقی همراه با تفسیرش وجود داشته باشه. این کار از نظر زمانی درطول دوازده ماهِ سال سازماندهی میشه، ولی خبر خوب اینه که تو میتونی متن خلاصه کتاب رواقی گری روزانه رو توی ۱۸ دقیقه بخونی و ازش لذت ببری.
اگه به فلسفه علاقه داری و دنبال کتابهای خوبی برای شروع فلسفه میگردی، چکیدا در مجلهی خودش، بهترین کتاب ها برای شروع فلسفه رو فهرست کردی.
- اگه توی مشکلاتت غرق شدی و فکر میکنی دیگه راه برگشتی نداری
- اگه فکر میکنی اینجا تهِ خطه