حرف اصلی خلاصه کتاب همه دروغ می گویند اینه که ما آدما به همه دروغ میگیم؛ بهجز گوگل.
مردم درمورداینکه چندبار باشگاه میرن، قیمت کفششون چقدره و چه کتابهایی میخونن، دروغ میگن. اونها سرِ کار نمیرن، چون ادعا میکنن که مریض هستن؛ اما بازهم دروغ میگن. اونها میگن که با شما تماس میگیرن، درصورتیکه هیچوقت تماس نمیگیرن. مردم حتی توی نظرسنجیها هم دروغ میگن.
سال ۱۹۵۰ مقالهی مهمی منتشر شد که نتیجهی حیرتانگیزی داشت.
محققان دادههای رسمی ساکنان دِنوِر رو دربارهی سه سوال جمعآوری کرده بودن. اون دادهها اینها بودن:
- چنددرصد مردم رای داده بودن
- چنددرصد از مردم به موسسات خیریه کمک میکردن
- چنددرصد از ساکنان شهر کارت کتابخونه داشتن
بعد از بررسی آمار رسمی، محققها سراغ نظرسنجی از مردم رفتن تا ببینن آیا جوابهایی که میدن با آمار حقیقی مطابقت داره یا نه. نتایج تکاندهنده بود.
چیزی که مردم گفته بودن با آمار واقعی درتضاد آشکار بود.
بااینحال، امروز و در عصر تکنولوژی، شرایط متفاوت از قبل شده. دیگه نظرسنجی تنها راه ممکن برای تحلیل رفتار جامعه نیست؛ چونکه امروز منبع عظیمی از دادهها در موتور جستوجوی گوگل وجود داره که میتونه تاریکترین رازهای انسان رو هم برملا کنه.
خلاصه کتاب همه دروغ می گویند ازطریق بررسی کلاندادهها و آمار جستوجوی کاربران در موتورهای جستوجو و سایتهای مختلف، نشون میده که همهی آدمها سعی دارن تصویر مطلوب و موردنظر جامعه رو از خودشون ارائه بدن و چرا از برملاشدن حقایق ناخوشایند واهمه دارن.
همهی ما ممکنه توی طول زندگی درگیر مشکلات و مسائلی بشیم که حتی از گفتنِ اونها به نزدیکترین فرد زندگیمون هم ابا داشته باشیم؛ اما توی چنین مواردی، شاید خیلی راحت سراغ گوگل بریم.
این شرایط باعث شده تا گوگل به منبع عظیمی از بزرگترین رازهای آدما تبدیل بشه و همین موضوع گوگل رو به بهترین مکان برای بررسی و تحلیل رفتارهای اجتماعی و فردی تبدیل میکنه.
در قسمتی از متن کتاب همه دروغ می گویند نوشته شده:
«در شب پیروزیِ اوباما در انتخابات، وقتی که همه مشغول تقدیر از او و صحبت دربارهٔ وجههٔ تاریخیِ این انتخاب بودند، تقریباً از هر صد جستوجو در گوگل شامل کلمهٔ «اوباما»، یکی هم حاویِ «KKK» یا «کاکاسیاه» بود. شاید این رقم برایتان چندان بزرگ نباشد، اما کافیست به هزاران دلیل غیرنژادپرستانهی دیگر برای جستوجوی نام این جوان تازهوارد و خانوادهی دوستداشتنیاش فکر کنید که او قرار بود سکان قدرتمندترین کشور جهان را در دست بگیرد. در شب انتخابات، جستوجوی آدرس «استورمفرانت» که یک سایت ملیگرای افراطیِ پرطرفدار در ایالات متحده است و همچنین میزان ثبتنام در آن بیش از ده برابر روزهای عادی بود. همچنین در بعضی از ایالتها تعداد دفعات جستوجو برای «رئیس جمهور کاکاسیاه» بیشتر از جستوجو برای «اولین رئیس جمهور سیاهپوست» بوده است.
تباهی و نفرتی در آمریکا وجود داشت که از چشم منابع سنتی پنهان مانده بودند و حالا چهرهٔ خود را در جستوجوهای مردم نشان میداد.»
- اگه دوست داری بدونی که چرا توی جوامع دینی، دروغ بیشتری گفته میشه
- اگه میخوای بدونی که اینترنت چطور ذات تاریک آدمها رو فاش کرده