فرض کن کسبوکار جدیدی رو تاسیس کردی و برای اینکه محصولت رو به دست افراد بیشتری برسونی و به درآمد بیشتری برسی، یه بازاریاب رو استخدام کردی.
بعد از چند جلسه، از بازاریابِ جدیدت نقشهی راه میخوای و ازش درخواست میکنی تا اقدامات بازاریابی کسبوکارت رو برای یک سالِ آینده، شفاف و دقیق تعریف کنه.
بااینحال، وقتی روزِ جلسه فرا میرسه و بازاریابت برای گزارشدهی اقدامات بازاریابی پیشِ تو میاد، متوجه میشی که برنامهریزی بازاریابت صرفا به یهسری تبلیغ توی شبکههای اجتماعی و بیلبورد در سطح شهر خلاصه شده.
بهنظرت اگه بهجای اون آدم، یه بچه رو استخدام میکردی و ازش مشاورهی بازاریابی میخواستی، چیزی غیر از تبلیغ توی شبکههای اجتماعی و بیلبورد میگفت؟
تبلیغ، اولین واژهای هست که بلافاصله بعد از کلمهی بازاریابی به ذهن هرکسی خطور میکنه؛ بااینحال اگه ما دنبال موفقیت توی بازاری هستیم که دستهای زیادی توش وجود داره، نباید انتظار داشته باشیم که با انجام یهسری کارهای تکراری و کلیشهای، به موفقیت عجیبوغریبی برسیم. متمایزبودن و برتربودن از بقیه نیازمنده این هست که در قدم اول، خودمون رو متمایز و متفاوت از بقیه نشون بدیم.
اینجاست که مفهومی بهاسم بازاریابی هک رشد وارد میشه. هک رشد در بازاریابی به کسبوکارها اجازه میده تا با هزینههای خیلی کم، کاری رو بکنن که هزاران تبلیغ نمیتونن انجام بدن.
خلاصه کتاب بازاریابی با هک رشد از رایان هالیدی نشون میده که ازطریق ۴مرحله، میتونی تفکر هک رشد رو در سازمانت نهادینه کنی و اقداماتی رو در بازاریابی انجام بدی که خیلی سریعتر و برقآسا به مشتریانِ هدفت برسی.
در قسمتی از متن خلاصه کتاب بازاریابی با هک رشد میخونیم:
«شرکتهای اینترنتی جدیدی مثل دراپباکس و گروپن که امروز برای خودشون غولی هستن، چطوری تونستن اینقدر سریع رشد کنن و برند خودشون رو بسازن؟
این شرکتها بهجای روشهای سنتی بازاریابی و خرید بیلبوردهای تبلیغاتی بزرگ و گرونقیمت و همینطور تبلیغ توی روزنامهها، اومدن از روش بازاریابی هک رشد استفاده کردن؛ یه روش ارزون و بهصرفه که با روشهای بازاریابی قدیمی خیلی متفاوته.
بذار یه نمونهش رو برات توضیح بدم؛ مثلا بازاریابهای قدیمی میپرسن: چطوری میتونم مشتریان بیشتری پیدا کنم؟
حالا هکر رشد چیکار میکنه؟ این سوال رو با کمک تکنولوژی جواب میده. چطوری؟ با رصدکردن رفتار کاربرها و درنتیجه مطابقتدادن محصول با این رفتارها.
نتیجه این میشه که هکرهای رشد باید روی محصول کار کنن و خلأیی رو که بین بازاریابی و توسعهی محصول وجود داره، ازبین ببرن و توی این فرآیند، مجددا بازاریابی رو تعریف کنن.
دلیلشم اینه که برای استارتاپهای حال حاضر، بازاریابی نمیتونه بهمعنای بودجههای کلان برای تضمین افزایش یکدرصدی رشد سالانهی شرکتهای بزرگ باشه؛ بلکه بهمعنای استفاده از یه بودجهی کم برای شروعه تا کمکم به محصول بزرگتری تبدیل بشه.»
اگه توی حوزهی بازاریابی یا محتوا فعالیت میکنی، یا کسبوکار شخصی خودت رو داری، خوندن خلاصه کتاب بازاریابی هک رشد در وبسایت یا اپلیکیشن چکیدا شدیدا بهت توصیه میشه. بینشی که این کتاب بهت ارائه میکنه، قابلمقایسه با کتابهای مرسومِ بازاریابی نیست.
- اگه توی بخش بازاریابی کار میکنی و میخوای دانش خودت رو بهروز کنی
- اگه در حوزهی استارتاپ و کسبوکارهای نوپا فعالیت میکنی