تو دههی ۱۸۸۰، وقتیکه قدرتهای اروپایی در حال ساختن آفریقا بودن، لئوپولد دوم، پادشاه بلژیک، قلمرو وسیع و عمدتا ناشناختهای رو اطراف رودخونهی کنگو برای خودش تصرف کرد. اون با جنگ و نسلکشی کنگو، اون رو غارت کرد، مردمش رو وحشیانه کشت و درنهایت ده میلیون نفر جمعیتش رو کاهش داد. درحالیکه داشت همهی این کارها رو زیرزیرکی میکرد، شهرتش رو به عنوان یه رهبر انساندوست پرورش میداد.
خب ممکنه فکر کنی چرا هیچکس نبود که روی کثیف این آدم رو برای همه فاش کنه؟ توی خلاصه کتاب روح شاه لئوپولد میبینیم که تلاشهای قهرمانانه برای افشای این جنایات درنهایت منجربه اولین جنبش بزرگ حقوق بشر درقرن بیستم شد که توی این جنبش همه از مارک تواین گرفته تا اسقف اعظم کانتربری شرکت داشتن.
خلاصه کتاب روح شاه لئوپولد روایت دلهرهآور مردی به ابعاد یه هیولاست؛ مردی حیلهگر، جذاب و بیرحم مثل یکی از شرورهای بزرگ شعرهای شکسپیر. این خلاصه کتاب همچنین پرترهی تکوندهندهی اونایی هست که با لئوپولد مبارزه کردن؛ تعداد انگشتشماری از مبلغان شجاع و ایدهآلیستهای جوان که برای کار یا ماجراجویی به آفریقا رفتن و بهطور غیرمنتظرهای شاهد یه هولوکاست شدن.
در خلاصه کتاب روح شاه لئوپولد، آدام هوکسچایلد این داستان عمدتا ناشناخته رو با هوش و مهارت عجیبی به تصویر میکشه. بین همهی شخصیتهای این خلاصه کتاب، ادموند مورل، مامور جوان کشتیرانی بریتانیایی که رهبری جنگ بینالمللی علیه لئوپولد رو برعهده داشت، سرآمد اونهاست. یکی دیگه از قهرمانان این داستان، وطنپرست ایرلندی، راجر کیسمنت، خودش رو در لندن دار زد. دو سیاهپوست شجاع آمریکایی، جورج واشنگتن ویلیامز و ویلیام شپرد، برای آوردن شواهدی از جنایات کنگو به جهان خارج، ریسکهای زیادی کردن.
خلاصه کتاب روح شاه لئوپولد با قدرت و شفقت زیادی، تراژدی کنگو رو که مدتها فراموش شده بود، با جزئیات زیادی تعریف میکنه. لئوپولد دوم، از سال ۱۸۸۵ تا ۱۹۰۸، به شکل خصوصی کنترل و مالکیت دولت آزاد کنگو رو در دست داشت. تو سال ۱۹۰۸، این منطقه بهعنوان مستعمرهای به اسم کنگوی بلژیکی به بلژیک چسبید. لئوپولد از کنترل شخصی خودش استفاده کرد تا این کشور رو از مقدار زیادی ثروت، عمدتا به شکل عاج و لاستیک خالی کنه. این صنایع پرمصرف توسط نیروی کار برده گردانده میشدن و مردم محلی مجبور به کار از طرق مختلف از جمله شکنجه، زندان، معلولیت و وحشت بودن. مبلغان مسیحی و تعداد انگشتشماری از سازماندهندگان حقوق بشر در سطح بینالمللی این جنایات رو فاش کردن. یواش یواش، کشورهای مختلف مثل انگلستان و ایالات متحدهی آمریکا شروع به اعتراض به ظلم لئوپولد کردن.
خلاصه کتاب روح شاه لئوپولد میگه، اولین دید اروپاییها به کنگو صرفا منفعتطلبانه بود؛ اما طمع لئوپولد، پادشاه بلژیک، به سطح جدیدی از خانمانسوزی رسید. لئوپولد بین سالهای ۱۸۸۰ تا ۱۹۱۰ توی دولت آزاد کنگو بردهداری کرد، از محدودهای حدود ۷۶ برابر وسعت بلژیک، عاج و کائوچو استخراج کرد و حدود ۱۰میلیون آفریقایی رو بهقتل رسوند. سود شخصی لئوپولد از استثمار کنگو و مردمش حدود ۱.۱ میلیارد دلار به پول امروز تخمین زده شده؛ اما مقدار واقعی جنایتهاش بهخاطر تلاشهای زیادی که در راستای پنهانکردنشون انجام داده، همیشه یه راز باقی میمونه.
برای خوندن این داستان تاریخی ناشناخته، همین الان میتونی خلاصهی صفر تا صد این کتاب رو در سایت و اپلیکیشن چکیدا مطالعه کنی.
- اگه به اشتباه فکر میکنی شاه لئوپولد یه شاه بشردوسته
- اگه دوست داری یکی از وحشتناکترین دورههای استعمارگری رو بشناسی