خلاصه کتاب انسان در جستجوی معنا اولینبار سال ۱۹۴۶ توسط ویکتور فرانکل منتشر شد که تجربهی وحشتناکِ خودش از دل هولوکاست و زندگی توی اردوگاه آشویتس رو روایت میکرد.
این نویسنده و روانشناس یهودی درطول جنگ جهانی دوم صرفا بهدلیل عقیده توسط رژیم آلمان نازی بازداشت شد و به کار در اردوگاه کار اجباری محکوم شد. هرچند که هدف از این اردوگاهها نسلکشی یهودیها بود، اما ویکتور فرانکل خوششانس بود که جنگ بهموقع تموم شد و اون از آشویتس جونِ سالم به در برد.
توی خلاصه کتاب انسان در جستجوی معنا، نویسنده نشون میده که چطور آدما در دل بدترین شرایط، امید و معنای زندگی رو پیدا میکنن و به زندگیکردن ادامه میدن و موضوع کتاب انسان در جستجوی معنا هم رسیدن به همین معنا و مفهوم در زندگی هست.
ایدهی این کتاب از مشاهدات نویسنده در آشویتس ایجاد شده؛ وقتی ویکتور فرانکل واکنشهای مختلف زندانیها به اتفاقات پیرامون رو مشاهده میکرد.
توی کتاب متوجه میشی که معنای زندگی هر نفر با آدم دیگه متفاوته. همچنین نویسنده میگه که این معنا بهواسطهی اعمال و باورهایی که داریم، در وجودمون شکل میگیره و چیزی نیستش که ابتدا به ساکن به اون برسیم.
جملات کتاب انسان در جستجوی معنا
- میان اتفاق و واکنش یک فضای خالی وجود دارد، در آن فضا قدرت ما برای انتخاب واکنش صحیح نهفته است.
- وقتی قادر به تغییردادن وضعیتی نباشید، باید خودتان را تغییر دهید.
- اکنون اگر کسی از ما در مورد حقیقت گفته داستایوسکی بپرسد که میگفت: «بشر موجودی است که میتواند به همه چیز عادت کند.»؛ پاسخ خواهیم داد، «بله، بشر موجودی است که به همه چیز خو میگیرد؛ اما نپرسید چگونه.»
- معنای زندگی از فرد به فرد، روز به روز، ساعت به ساعت در تغییر است. از این رو آنچه مهم است معنای زندگی به طور اعم نیست، بلکه هر فرد میبایست معنی و هدف زندگی خود را در لحظات مختلف دریابد.
- انسان از یکسو همان موجودی است که اتاق گاز و کورههای آدمسوزی آشویتس را ساخته و از دیگر سو همان موجودی که با جرات و شهامت با یاد نام خداوند و خواندن دعای «شما یسراییل» به کورههای آدمسوزی پا نهاده است.
- اگه میخوای بدونی که درطول تاریخ انسانها چطور با شرایط باورنکردنی و بیشاز اندازه سخت، دستوپنجه نرم کردن
- اگه میخوای معنا و مفهوم زندگی خودت رو پیدا کنی