توی قرون وسطی، مردم باور داشتن شیطانی بهاسم «اینکوبوس» که جنسیت مذکر داره، شبها وقتی زنها خوابن، میاد بالا سرشون و اونا رو نگاه میکنه و مورد آزار و اذیت قرار میده و به این ترتیب اونا رو به جادوگر تبدیل میکنه. مردم هم این حرفا رو باور داشتن واقعا. یعنی فکر میکردن جادوگرها واقعا نظرکردههای شیطان هستن و قدرتهای عجیبی دارن. امروز ما میدونیم اینا ادعاهای شبهعلمی هستن. ادعاهای شبهعلمی خیلی خندهدارن و شاید فکر کنی فقط قدیمیها به این چیزا باور داشتن؛ ولی این روزا هم با اینکه توی قرن ۲۱ هستیم، وضعیت، تفاوت چندانی نکرده. مثلا هر سال هزاران آمریکایی گزارش میدن که آدم فضاییها اونا رو دزدیدن و بهشون تجاوز کردن! درحالیکه هیچ شواهدی برای این ادعاشون ندارن.
خلاصه کتاب جهان شیطان زده با دستگذاشتن روی این موضوع سعی داره تا دربارهی پدیدهی رایج خرافات صحبت کنه و از این بگه که چرا مردم بهجای علم، میل به باورکردن چیزهای شبهعلمی دارن.
نویسنده باور داره که علم تا همینجا هم خیلی به بشریت خدمت کرده و منافعش بیشتر از ضررهاش بوده. اما با این وجود، موضوعات شبهعلم انگار بین مردم خیلی محبوبتره. مردم معمولا دانشمندا رو آدمای خطرناک و مغرور و عصبی تصور میکنن. رسانهها هم به این تصور دامن میزنن. اگه دانشمندا بیان و بهجای پنهونکاری، علمشون رو به زبون ساده با مردم در میون بذارن، شاید با بهدست آوردن حمایت مردم، علم هم بیشتر در خدمت بشریت قرار بگیره. البته نقش دولتها و رسانهها هم این وسط خیلی پررنگه. اینطوریه که همه میتونیم دنیای خودمون رو عمیقتر و درست تر بشناسیم و به آزادی واقعی از جهل و خرافات دست پیدا کنیم.
نویسندهی این کتاب یعنی کارل ساگان میخواد توی این کتاب اهمیت علم رو بهت نشون بده. از نظر اون اتفاقا علم و دین در برابر هم نیستن؛ بلکه دو بیان مختلف از یه نگرانی مشترک انسانی هستن؛ یعنی درکِ ماهیتِ وجود. اون میگه این علمه که از شکوه و عظمت جهان به بهترین شکل، قدردانی میکنه و در واقع یه چراغ روشنه، وسط تاریکی و ظلمت جهل و خرافهپرستی. فقط مردم هنوز این رو خوب درک نکردن.
خبر خوب اینه که چکیدا صفر تا صد این کتاب رو برات خلاصه کرده و همین الان میتونی ازطریق سایت و اپلیکیشن چکیدا این کتاب رو بخونی یا بشنوی.
- اگه میخوای بدونی که چرا مردم جذب خرافات میشن
- اگه دوست داری با باورهای خرافاتی بقیهی کشورها آشنا بشی